Pärnus näeb Andy Warholi loomingut

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nätusel on eksponeeritud Andy Warholi ja Billy Klüveri koostööna valminud kurikuulus installatsioon “Hõbepilved” (“Silver Clouds”).
Nätusel on eksponeeritud Andy Warholi ja Billy Klüveri koostööna valminud kurikuulus installatsioon “Hõbepilved” (“Silver Clouds”). Foto: Pärnu muuseum

Möödunud sajandi legendaarseim popkunstnik Andy Warhol, kes on laiadele massidele tuttav eelkõige Campbelli supipurkide või Marilyn Monroe ikoone kujutavate seeriate kaudu, teatas 1966. aastal, et on teinud maalikunstiga lõpparve ja pühendab oma edasise karjääri filmile. Nüüd näeb neid töid Pärnus. 

Näitus „Andy Warhol: Elu pärast supipurki / Filmid, videokunst ja installatsioonid 1963-1986“ avatakse Pärnu Muuseumis 14. juulil. Rangelt autori- ja leviõigustega kaitstud filmid ja videod deponeeritakse Pärnu Muuseumisse Warholi pärandi ametlikult valdajalt, Andy Warholi muuseumilt Pittsburghist (USA). 

1960-ndatest alates hõivasidki Andy Warhol loomingus lõviosa filmid, videokunst ja installatsioonid. Pärnus avataa näituse fookus on seatud Warholi audiovisuaalsele kunstile ning Warholile kui Lääne eksperimentaalkino pioneerile, kuid näha saab ka kurikuulsat installatsiooni „Silver Clouds“ ja valikut popkunsti tuntuimatest graafilistest lehtedest. 

Warholi tollal küllaltki erakordne hobi — maniakaalne ümbruse ja inimeste dokumenteerimine videokassettidele ja polaroidfotodele  on muutunud tänases sotsiaalmeedias igapäevaseks tegevuseks. Ka teemad, mida Warhol 1960-1980. aastatel käsitles, on endiselt aktuaalsed ning väärivad jätkuvalt tõstatamist ja diskussiooni. Võib spekuleerida, et ehk ongi Warholi vähemnähtud looming tulevasi põlvkondi salamahti kõige rohkem mõjutanud. Tema kaootilised vaatemängud Factory seltskonnategelaste, transvestiitide, transseksuaalide ja kiirelt vahetuvate superstaaridega, tegelesid oma aja kontekstis oluliste sotsiaalsete probleemidega, mis ei ole oma aktuaalsust kaotanud tänapäevalgi. Suur osa tema videoloomingust ennustas ette seda, millega on viimased aastakümned tegelenud reality-telesaated. Oma ajastu vaataja kannatuse panid totaalselt proovile ülipikad epohhiloovad ühekaadrifilmid, millest antud näitusel on esindatud "Sleep", samuti kaootilise narratiiviga LGBTQ-teemadel peatuvad eksperimentaalfilmid “My Hustler” ja “Mario Banana”. 

Warholi kirglikku armastust kuulsuste vastu ning katset ühendada kunsti ja tarbimiskultuuri väljendab näitusel valik episoode Warholi vändatud haruldastest ja internetiavarustes kättesaamatutest telesaadetest "Andy Warhol´s TV", "Andy Warhol`s 15 Minutes" ning "Fashion". "Andy Warhol´s TV-s“, New Yorgi kohaliku kaabel-TV saates astusid omal ajal üles nii maailmakuusad popmuusikud, heliloojad kui intellektuaalid Philip Glassist Cindy Shermanini. “Fashion”, nagu ütleb saate nimigi, seadis eesmärgiks dokumenteerida oma ajastu disainereid ning arutleda selliste terminite üle nagu trend, stiil, mood, ilu jne.

Eksponeeritud on ka Andy Warholi ja Billy Klüveri koostööna valminud kurikuulus installatsioon “Hõbepilved” (“Silver Clouds”), mille näol on tegemist maagiliselt ebamaise interaktiivse installatsiooniga, mis kedagi külmaks ei jäta. Näituse kesksel kohal on Warholi “ekraaniproovid” (Screen Tests) ehk kolmeminutilised minimalistlikud videoportreed kuulsustest, millest on säilinud vaid väike osa. Pärnus eksponeeritavatel „ekraaniproovidel“ on vaatajal võimalik tõtt vaadata nii Salvador Dali kui Bob Dylaniga.

Warholi aega ja tema loomingu tausta avavad näitusel eksponeeritud intervjuud filmi "Sleep" peategelasest Warholi tollase elukaaslase John Giorno ja Warholi hilisema lähedase sõbra ja koostööpartneri Bob Colacelloga, mille viisid läbi näituse kuraatorid ja ning mis said üles filmitud 2014.a. lõpus New Yorgis. Interjöörilahendustes on kasutatud Warholi originaalgraafikat, teiste seas saab tutvuda legendaarse Campbelli supipurki kujutava teosega, Mao Zedongi ja Jacqueline Kennedy Onassise portreedega ning Warholi rariteetsepop-up raamatuga "Andy Warhol`s Index" (1967), mis on pärit Paul Firnhaberi ja Benedict Chapmani erakogudest.

Näituse kuraatoriteks on Marian Kivila ja Sandra Jõgeva, töömeeskonda kuuluvad Marju Kurvits, Triin Tammann, Indrek Aija, Kristjan Aariste, Margo Samorokov ning kujundus on Marian Kivila ja Triin Tammann päralt. Toetajateks on Eesti Kultuurkapital, Pärnu Linnavalitsus, Ameerika Ühendriikide Suursaatkond Eestis, Eesti Kunstnike Liit, Soho Fond, Toomas Männaste, Piret Irs, T Shirtstore. Koostööpartneriteks on The Andy Warhol Museum ja Oot-Oot Studio.

Näitus jääb avatuks kuni 14. augustini (suletud esmaspäeviti)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles