Pärnus on külas mainekas Peterburi Ooperiteater

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaetano Donizetti koomiline melodraama “Peeter I ehk Vene tsaari uskumatud seiklused”
Gaetano Donizetti koomiline melodraama “Peeter I ehk Vene tsaari uskumatud seiklused” Foto: Peterburi ooperiteater

Donizetti kadunud ooper, Štšedrini väljavilistatud ooper – Pärnu ooperipäevad üllatavad kavaga.

Arvult juba kaheteistkümnendate Pärnu ooperipäevade tänavune peakülaline on mainekas ja uuendusmeelne Peterburi Ooperiteater. 

Gaetano Donizetti koomiline melodraama “Peeter I ehk Vene tsaari uskumatud seiklused”. Seda, toona 22-aastase Donizetti kirjutatud ooperit algse pealkirjaga “Peeter I – Vene tsaar või Liivi puusepp” etendati esimest korda Veneetsia karnevalil 1819. aastal. Kuna ooperi originaalnoodid on tänaseni kadunud, pani lavastaja Juri Aleksandrov teose partituuri kokku fragmentidest. Kolm aastat väldanud töö päädis ooperi sensatsioonilise uusesietendusega Peterburis 2003. aastal.

Rodion Štšedrini lüüriline ooper “Mitte ainult armastus” on vähemalt sama põneva saatusega: esietendusel 1961. aastal Moskva Suures Teatris välja vilistatud, on ooper sellest ajast alates olnud Venemaal põlu all.

Juri Aleksandrovi lavastatuna aga võitis ooper hooajal 2013/2014 Peterburi kõrgeima teatriauhinna Kuldne Sofiit draama kategoorias. Helilooja jaoks oli ooperi uus esietendus pöördeliseks sündmuseks. Štšedrin kirjeldab seda kui parimat esitust, mis on tema ooperitest kunagi tehtud. “Mitte ainult armastus” on helge särav etendus, mis sarnaneb žanrilt pigem muusikalile. See võlub publikut vaba vokaalikäsitluse, avatud mõtlemise ning rohkete tantsudega; on täis peent lüürikat ja irooniat ning mahlakat huumorit.

Rodion Štšedrin meenutab ebaõnnestunud esietendust: “Kas teate, miks 1961. aastal etendus läbi kukkus? Sellepärast, et tolleaegsed inimesed kartsid seksi. Tänapäeval see enam nii ei ole, nüüd on see hirm kadunud. Isiklikult mina näen laval tohutu suurt armastust nende aegade ja inimeste vastu.”

Peterburi Ooperiteatri asutas 1987. aastal Juri Aleksandrov, tunnustatud muusikateatri mõtestaja ja lavastaja, üks rahvusvaheliselt hinnatumaid vene ooperilavastajaid, kes on lavale toonud kaugelt üle 200 ooperi. Aleksandrovile kuulub tõenäoliselt ooperilavastajate mitteametlik maailmarekord: hooajal 2005/2006 lavastas ta maailma eri paigus kokku 11 ooperit, muuhulgas Milano la Scalas, Metropolitan Operas, Moskva Suures Teatris ja Arena di Veronal, olles ühtlasi esimene mitteitaallasest lavastaja, keda on kutsutud Arena di Veronale Itaalia ooperit lavastama.

Trupp koosneb andekatest muusikutest, kelle hulgas on mitu rahvusvaheliste konkursside laureaati. Muusikateatri repertuaaris on vene ja itaalia ooperiklassika ning eksperimentaallavastused.

Ooperipäevad toimuvad Pärnu kontserdimajas 7.–9. juulini 2016. Ooperipäevad lõpetab traditsiooniline galakontsert Peterburi Ooperiteatri solistide ja orkestri esituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles