Raidkivimuuseum avab Vabadussõja võidusamba all uksed

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raidkivimuuseum.
Raidkivimuuseum. Foto: Tallinna linnamuuseum

Raidkivimuuseum asub Ingeri bastioni maa-alustes käikudes ning seal on eksponeeritud Tallinna kiviraidurite meistriteosed 15. kuni 19. sajandini. Seni pääses muuseumisse ainult giidi saatel Kiek in de Kökist algava ekskursiooni käigus. Tänasest on avatud uus sissepääs, mis asub otse Vabaduse väljakul, Vabadussõja võidusamba all, sealse parkla sissepääsu vastas. 

Maa-alust Tallinna ja meie raidkivipärandit ühendav Raidkivimuuseum on kujundatud 17. sajandi lõpust pärit Ingeri bastioni käikude seni suletud osas, mis oli üle sajandi suletud ja veega täidetud. Nüüd on siin eksponeeritud seni hoidlates varjus olnud põnevad Tallinna raidkivifragmendid: portaalid, dekoratiivsed sambad, peremärkide ja sümbolitega etikukivid, reljeefidega aknapaled.

Raidkivid olid hiliskeskaja ning varauusaja jooksul üheks Tallinna olulisemaks väljaveoartikliks, mida viidi nii Rootsi, Taani, Hollandisse kui Põhja-Saksamaale. Tallinna Oleviste gildi kuulunud kiviraidurid olid suures osas eestlased.

Tallinna Linnamuuseumile kuulub Eesti suurim raidkivikogu - kokku üle 600 detaili, mis on kunagi paiknenud mõne vanalinna hoone küljes. Enamikul neist on dekoratiivne kujundus ja oma lood jutustada. Üle kahesaja raidkivi koondav väljapanek kannab nime «Varemete linn». Muuseumi kuraatori Risto Paju ning kujundaja Jaagup Roometi koostöös kujundatud käigus saab jalutada läbi raidkivide galerii «Paradiisiaia», «Sammaste-», «Surma-» ja «Päikesesaali».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles