Paavo Järvi Paul van Dykist: tippu jõuda on raske ja veel raskem on seal püsida

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul van Dyk
Paul van Dyk Foto: Christoph Köstlin

Laupäeval astub Tallinna lauluväljakul Electronic Family festivalil tantsumuusika fännide ette raskest õnnetusest läbi ime tervenenud  DJ Paul van Dyk.  

DJ vigastas end veebruari keskel Hollandis Utrechti linnas toimunud State of Trance 750 festivalil, kus ta kukkus lavalt alla ning toimetati kiirabiga haiglasse. « Sain tõsise ajukahjustuse ja vigastasin selgroogu. Mu kehal oli palju verevalumeid ja kuklas lahtine haav,» ütles DJ Paul van Dyk ajakirjale Billboard.

Artist pidi õppima uuesti käima, rääkima ja sööma. DJ sõnul võib minna aasta kuni kaks, enne kui ta lõplikult taastub ning see tee saab tema jaoks olema väga keeruline.

Eestis on Paul van Dyk käinud mitmeid kordi, kuid paljude jaoks on vähe tuntud fakt tema koostööst dirigent Paavo Järvi ja Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestriga. «Kui ma selle orkestri peadirigent olin, siis püüdsime igal hooajal ühe veidi teistmoodi projekti teha, et saaksime saali nooremat publikut. Soovisime neile orkestri kõla tutvustada,» ütles Paavo Järvi, kelle teed ristusid läbi Music Discoveri projekti ka DJ Paul van Dykiga.

Artisti taust oli dirigendile pigem võõras, kuid koostöö kohta jätkub Järvil vaid kiidusõnu. «Mina ei olnud tema nime varem kuulnud, kuid sain lõpuks teada, kui tuntud ja oma ala guru ta on. Kogu Paul van Dyki tiim on erakordselt professionaalne. Bändid ja lauljad, kellega nad koostööd teevad, loevad kõik nooti ning teavad väga täpselt, kuidas midagi toimub. Pigem on klassikalises muusikas rohkem sellist boheemlust ja intuitsiooni peale minekut, elektroonilises muusikas peab aga kõik absoluutselt täpselt rütmi sisse ära mahtuma. Seal pole võimalust näiteks aeglustada või spontaanselt midagi kiiremini teha. Mul pidi meie projekti puhul metronoom kõrval olema, et saaks orkestri täpselt tempos hoida,» rääkis Järvi.

Paavo Järvi sai ühes klubis osa ka Paul van Dyki esinemisest. «Seal oli tuhandeid inimesi, väga ebareaalne kogemus, kui võrrelda sellega, mida ma tavaliselt teen. Nägin tema ampluaad ja mahtu, mis oli väga vahva elamus. Ma ise ei ole selle valdkonna spetsialist, kuid kõik kes temast räägivad, teevad seda erakordselt ülistavalt. Tippu jõuda on raske ja veel raskem on seal püsida. Paul van Dyk on suutnud seda teha. Selliseid inimesi tuleb austada,» kiitis Järvi ja lisas, et DJ esinemist tasub juba lihtsalt huvi pärast vaatama minna.

16. juulil Tallinna lauluväljakul toimuval Electronic Family festivalil astuvad üles DJ-d Paul van Dyk, Above & Beyond, Aly & Fila, Christian Burns, Cosmic Gate, Feel, Orkidea, Orjan Nilsen, Erkki Sarapuu ja Shogun.

Electronic Family festivali on Hollandis peetud alates 2011. aastast. Ürituse peakorraldaja ALDA Events viib igal aastal läbi kuni 40 riigis kokku üle 160 show, millest saab osa rohkem kui 1,5 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles