Fotomuuseumis näeb haruldasi fotogravüüre

Aurelia Aasa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotogravüürid Tallinna Fotomuuseumis.
Fotogravüürid Tallinna Fotomuuseumis. Foto: Ove Maidla

Alates 14. juulist näeb Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseumi galeriis Ove Maidla haruldasi fotogravüüre.

Ove Maidla on fotograaf, kes on juba aastaid eksperimenteerinud fotograafia eritehnikatega, mänginud oma loomingus graafika ja fotograafia piiril. Ikka otsides maalilisi lahendusi, mis oleksid sammukese kaugemal meile juba nii igapäevaseks saanud kaamerast tulevast pildikeelest. Maidla on ka üks vähestest eestlastest, kes valdab fotograafias broomõlitehnikat.

Autor kirjeldab fotogravüüride saamisprotsessi järgnevalt:

«Fotopolümeerprotsess on sügavtrükimeetodi võimalus, mille kasutamine hoogustus 1990ndatel aastatel. Selle käigus prinditakse fotokujutis kilele, seejärel paigutatakse kile koos polümeerplaadiga vaakumraami, plaati valgustatakse ultraviolettvalguses ning kantakse peale raster. 

Kogu ülejäänud protsess toimub vees – kujutist ei söövitata nagu traditsioonilises gravüüris, vaid see saavutatakse veega töödeldes. Tulemuseks on trükiplaat, millele kantakse värv. Seejärel trükitakse pilt paberile nagu sügavtrükitehnikatele omane. Polümeerfotogravüür paigutub fotograafia ja graafika vahepeale ja lõpptulemus on sarnane akvatinta, ofordi, metsotinto ja teiste sügavtrüki kujutistega.»

Näitusel on eksponeeritud ühtekokku 26 fotogravüüri. 

Kohtumine autoriga toimub Fotomuuseumis reedel, 15. juulil kell 16.00.

Näitus jääb avatuks 8. augustini. Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseum asub Raekoja taga, aadressil Raekoja tn 4/6 ja on avatud K-E 10.30-18.00 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles