Taaskasutuskimonod ja sumi Evald Okase muuseumis

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chikako Yokoyama looming.
Chikako Yokoyama looming. Foto: Evald Okase muuseum

Teisipäeval avatakse Haapsalus Evald Okase Muuseumi galeriis kaks jaapaniteemalist näitust: «Sumi sild» ja «Taaskasutuskimonod».

Näitus «Sumi sild» toob muuseumisse jaapani kunstnike Haruko Katayama ja Chikako Yokoyama loomingu, kes tegelevad kaasaegse kunstiga, kasutades tavaliselt erinevaid halli värvi varjundeid. Näitusele on nad valinud joonistused, milles on kasutatud traditsioonilist Aasia tušši sumi traditsioonilisel Jaapani paberil washi, koos teiste kaasaegsete teostega. Näituse ajal viiakse läbi ka kahepäevane workshop.

Kunstnikud loodavad, et  näitus aitab luua nähtamatu «silla» kultuuride vahel, mis on sama mitmekesised kui erinevad sumi varjundid.

Eesti Moekunstnike Ühenduse näitusel «Taaskasutuskimonod» eksponeeritakse klassikaliste Jaapani kimonode eestilikku ümbertöötlust. Kui klassikalisele moele vindi peale keeramist tuntakse classic with twist´ina, siis sellel näitusel võib kohata nii algmaterjali pahupidipööramist, osadeks lahutamist kui ka tavapäratut kaunistamist eesti rahvusliku ornamendi või tikandiga.

Taisho ja Syowa ajastu poole sajandi vanustest kimonotest on valmistanud 11 tänapäevast interpretatsiooni Katre Arula, Diana Denissova, Anu Hint, Kärt Karjaste, Monika Kisand, Anne Metsis, Juta Piirlaid, Sille Sarapuu, Anu Strandberg, Liivika Põvat Straus ja Yumiko Okazaki.

Näitused on avatud 31. juulini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles