Soome suusakuningas avas Ontikas kodumõisa uksed kunstile

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome suusakuningas ja endine maailmameister Kalle Palander avas sel nädalal esimest korda avalikkusele oma Ontika kodumõisa uksed, sest otsustas seal korraldada kunstinäituse. Kunstnik Hannu Palosuo näituse avasõnad ütles kultuuriminister Indrek Saar. 

Veel kuu tagasi tukkus ajahambast puretud Ontika mõisa peahoone suvepäikeses ja ootas oma edasist saatust. Hoone katus on küll rahuldavas korras ja aknad-uksed ees, kuid esialgsete arvutuste kohaselt vajaks Jõhvi kihelkonnas Virumaal asuv rüütlimõis umbes miljoni või pisut enama euro suurust rahasüsti, et väärikale hoonele täisväärtuslik elu sisse puhuda. Seda raha alles otsitakse.

Et mõisahoonel ja kogu kompleksil on ka praeguses seisus potentsiaali, märkas seda külastanud Soome kunstigalerist. Ta tegi mõisahärra Kalle Palanderile kohe ka ettepaneku siin näitus korraldada. Slaalomi endine maailmameister Palander, kes Ontika mõisakompleksi viis aastat tagasi ostis ja seda oma jõududega pikkamööda renoveerinud, haaras mõttest kinni.

«Algne plaan oli näitus avada kõrvalhoones asuvas hotellis. Kui aga selgus, et kunstnik on Hannu Palosuo oma massiivsete maalidega, sai selgeks, et ruumi jääb väheks ning ette tuleb võtta peamaja,» rääkis Palander Postimehele. «Selle puhastamisega alustasime optimistlikult alles kolm nädalat tagasi ja lõpuks olime suures ajahädas, sest see oli päris hirmsas olukorras. Meil oli tõesti väga palju tööd ja lõpuks läks päris kiireks, et saaks suurema osa siiski puhtaks, kuigi palju on veel praegugi teha,» lisab ta naerdes.

Üle viie meetri kõrgused punastest tellistest seinad puhastati liivapritsiga, mille tulemusel tassiti majast välja 10 000 kilogrammi liiva. Kui tohutu kogus tolmu oli küüritud, asetati seintele maalid. Viimane lihv anti veel vahetult enne näituse avamist.

Näitusega seoses tekkis Palanderil mõte lõpuks ometi oma karjääri tipphetki meenutavad esemed Soome Tornio kodu garaažipimedusest välja lasta. Nüüdsest ongi huvilistel võimalik neid mõisa esimesel korrusel uudistada.  

Foto: Eero Vabamägi

Sel nädalal avatud näitusel eksponeeritakse Soome kunstniku Hannu Palosuo loomingut, mille peategelased on ese ja selle vari. Kunstnik ise oli enne avamist näinud mõisa vaid fotodelt ning ei osanud uneski aimata, kui suurejoonelise arhitektuuriga hoonega tegemist.  «Olin kohe nõus, kui mulle tehti ettepanek oma teoseid siin näidata. Tulemusega olen  väga rahul. Piltidel mõisa suurust ja kõrgust ju näha ei olnud, reaalsuses toimib see veel paremini kui oskasin ette kujutada,» rääkis Palosuo. «Mulle meeldib, et siin toimivad kõik materjalid üheskoos. Lisaks nii põrand, seinad kui lagi. Need moodustavad terviku ja miski ei röövi teiselt midagi. Ka kunst ja ruum toimivad üheskoos. Kui kunst on valges galeriis, siis on see lihtsalt pilt seinal, siin aga moodustavad pildid ja ruum dialoogi.»

Rooma kunstiakadeemia lõpetanud Palosuo on kahel korral osalenud Veneetsia ning korra Kairo biennaalil, tema loomingut on üle maailma väga palju eksponeeritud. Kunstnik elab ja töötab nii Itaalias kui Soomes. Näitusel olevad teosed on loomulikult ka müügiks, odavaim neist maksab 4200 eurot, kallim «What remains is tomorrow» aga 12 000 eurot, see on ühtlasi kunstniku enda lemmik.

Kunstnik näituse ühe lemmikteose ees. 
Kunstnik näituse ühe lemmikteose ees. Foto: Eero Vabamaegi/

«Mu teostes, mis on siin näitusel eksponeeritud, on kaks peategelast – ese ja tema vari. Siin on küsimus selles, kumb on reaalsem, kas reaalsus või reaalsuse jäetud vari. Ma tean neid teoseid luues, mida ise otsin, aga ei räägi sellest kõva häälega, sest tahan, et inimesed ise mõtleksid neid vaadates, mida nad näevad, ilma, et keegi neid mõtteid neile ette kirjutaks. Mulle on ka väga oluline, mida mu loomingut vaadates inimene tunneb. Ootan siia Ontika mõisa külastajaid vaatama ja mõtlema, mida minu looming neile nende endi elust räägib,» ütles Palosuo.

Palanderil mõlguvad aga juba uue näituse mõtted. Lähiajal on plaanis korrastada veel üks ruum, et esitleda seal tema kunstnikust vanaisa loomingut. Jutud uue näitusepaiga kohta juba levivad ja huvilisi oma loomingut just Ontikal näidata, on veelgi. «Üks soome naiskunstnik just helistas ja avaldas soovi siia tulla, vaatame, mis sellest saab. Kultuuriminister Indrek Saar meenutas aastatetaguseid teatriprojekte, ka selliste ettevõtmiste taaselustamine siin oleks tore, vaatame, mida tulevik toob,» rääkis Palander.

Hannu Palosuo näitus Ontika mõisas jääb avatuks augusti lõpuni.  
 

Vaata ka virtuaaltuuri Ontika mõisas avatud näitusest:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles