Seitse filmi, mida vaadata Tartuffil

, filmiblogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Thelma ja Louise"
"Thelma ja Louise" Foto: Kaader filmist

Tartus algab 1. augustil armastusfilmide vestival Tartuff! See keskseks teemaks on armastus ja selle erinevad variatsioonid. Kindlasti ei ole tegemist roosamannaga – Erost jälitatakse ka mööda käänulisemaid teid ning pimedamaid nurgataguseid. Filmiprogrammis on tasakaalus uued ja vanemad filmid, kummardus tehakse klassikutelegi.

Filmiblogija Kristel Zimmer vaatas programmile otsa ja valis välja seitse pärli, mida

 soovitab vaadata. «Filme tuleks vaadata nii paju kui võimalik - mitte vaid häid ja klassikalisi, vaid ka halbu ja eksperimentaalseid. Filmide kaudu saame vabaneda oma kehalisest seisundist ruumis, meil on võimalik läbi elada midagi enda tajudest väljaspool eksisteerivat, tajuda teadlikku hallutsinatsiooni. Just seetõttu on audiovisuaalne kunst minu jaoks oluline,» ütles Kristel.

1. august 22.15 «Sing Street» (2016 Iirimaa)

«Sing Street» on väärt kaemist puhtalt skoori tõttu. Filmis mängib kaasahaarav 80nendate muusika, alustades A-Ha ja The Cure’iga, lõpetades paladega, mis on loodud spetsiaalselt selle filmi jaoks. Lugu ise on koolipoisist, kes armub endast aasta vanemasse modellineiusse. Kuna noormees mõistab, et ta võimalused on nullilähedased, pakub ta tüdrukule bändi muusikavideos osalemist. Aja möödudes hakkab ka poiss neiule meeldima. Ent iseenesest mõista, kuna on tegu seguga noorte- ja armastusfilmist, siis ega ilma takistusteta saa. Roheline, ent andekas muusikuhakatis peab silmitsi seisma nii tülitseva ema-isaga kui ka modelli vanema ning mehisema kavaleriga.

märksõnad: muusika, esimene armastus, unistused

2.augusr 22.15 «Halal love - kolm lugu armastusest» (2016 Liibanon, Saksamaa)

«Halal love - kolm lugu armastusest» on film, mida igaüks peaks pelgalt silmaringi avardamiseks nägema. Eriti, arvestades seisu tänases Euroopas, kus peamised päevaküsimused puudutavad mitmekesisuse sallimist ja teineteise mõistmist. See võib tunduda leierdatud mõttena, mõne jaoks ehk juba klišeenagi, ent maailmas toimuv tõestab, et kõigini pole sõnun veel jõudnud. «Halal love»  (halal tähendab indoneesia keeles puhas, sünnis) räägib loo moslemite abiellumistavadest - kuidas järgida oma kirgi, ent jääda religioonireeglite piiridesse. Filmis põimuvad kolme paari seiklused, mis teevad vahel humoorikaid, vahel karme ja vahel kristliku maailmapildiga inimesele isegi võõrastavaid pöördeid.

märksõnad: moslemid, traditsioonid, romantika

;

2. august 23.59 «Thelma ja Louise» (1991 USA)

Kui sul on parim sõbranna, domineeriv poisssõber, tahe seigelda, armastus filmiklassika vastu või kõik nimetatu, siis oled ilmselt «Thelmat ja Louise’i» juba nähtud. See 1991. aasta roadshow film on üks parimaid omasuguste seas. Linateos on otsekui hoiatus kõigile, kes ei oska inimestest aru saada ja neist hoolida. Kõnealuses teoses põgenevad ühel või teisel moel rõhutud naised nädalavahetuseks puhkama, ent satuvad pahandustesse. Vaatamata sellele, et Louise ja Thelma seisavad vaid oma väärikuse eest, teavad sõbrannad, et politsei ega ühiskond ei kiidaks nende tegevust heaks - keegi ei mõistaks, seadused pöörataks nende vastu, väljapääs puuduks. Seega ei jäägi üle muud, kui põgeneda. Ja kui juba põgeneda, siis nii, et ilutulestik lendab.

märksõnad: vääritimõistmine, tugev sõprus, roadtrip

4. august 19.00 «Mu arm, ära mine üle selle jõe» (2014 Lõuna-Korea)

Vanad inimesed ja armastus - heldimise retsept. Dokumentaalfilm «Mu arm, ära mine üle selle jõe» on otsekui see osa muinasjutust, mis algab lausega «ja nad elasid õnnelikult elu lõpuni». Vaataja on filmi vaadates nagu Lõuna-Korea vanapaari naaber, kes hommikuti üle aia lehvitab, naeratab ning aeg-ajalt mõtlema jääb, kui toredad inimesed need vanakesed ikka on. Nimelt on dokumentaali tempo teemakohaselt aeglane, mistõttu tundub lugu igaühele lähedane olevat. Film on südamesoojendaja ja -murdja samal ajal, tuues linale tõestuse armastusest, mis ei tunne elu ja surma piiri.

märksõnad: dokumentaal, muinasjutuline tõsielu, surm

5. august 19.00 «Don Juan» (2015 Rootsi, Soome) 

Kaaslse leidmine on üks olulisemalid eesmärke inimese elus - vaat et isegi olulisim. See on loomulik samm. Ent mõne inimese jaoks tundub armastus ja romantiline suhe üldiselt millegi võõrasta, lausa hirmutavana. Oleg, vaimse haiguse tõttu häbelik, samas aeg-ajalt äkiline noormees, on just parajas eas, et enesele kaaslane leida, aga, nagu võib aimata, ta ei söanda seda eriti. «Don Juan» on dokumentaalfilm Olegi transformeerimisest naistemurdjaks. Sel teel aitavad teda hooliv, ent juba meeleheitel ema, äärmuslikult otsekohene terapeut, draamaringi õpetaja ja näitlejad ning kogemustega naistekütist kolonel. Olegi visa muutumist on põnev jälgida, kuna ta on julmalt aus ja jääb alati iseendaks.

märksõnad: dokumentaal, halvatud armastus,

5. august 22.00 «Tuba» (2015 Kanada, Iirimaa, USA)

Kujutle sündimist alles viiendal eluaastal, aga neid möödunud viit aastat mäletad sa sulaselgelt. Kujutle, et alles siis näed sa langevaid lehti, tunned tuult, kuuled lindude laulu. Ja nüüd kujutle hoopis, et pärast 17 aastat maailmas elamist pead sa järsku seitsmeks aastaks tagasi ema üsasse minema, teades kõiki võimalusi, mis sind ees ootaksid, ent teadmata, millal jälle välja saab… «Tuba» on psüholoogiliselt koormav film, aga just selles peitub tema väärtus. Linateos mässib vaataja endasse nagu kaheksajalg oma saagi.

märksõnad:  klaustrofoofoobilin, ema-lapse-armastus, perekond

6. august 22.00 «Õmbleja» (2015 Austraalia)

Kui peen daam pärast lapsena kodukülast pagendamist naaseb, pöördub kogukonna elu pea peale. Veetlev naine, Tilly, on meisterlik õmblejanna ja võidab sellega kõigi küla naiste südamed. Ent kuna käivad jutud, et kleidimeister mõrvas lapsepõlves oma koolivenna, saadab Tillyt alati sünguse loor. Proovides minevikus selgust saada ning samal ajal külaelanikele kauneid rõivaid pakkuda, on õmblejanna igasugusest romantikast võõrandunud. Vaatamata sellele armub temasse nägus noormees, kes tahab Tillyt minevikuhirmude eest kaitsta. Õmbleja pole aga kindlel, kas ta suudab seda kõike korraga taluda…

märksõnad: viiekümnendad,iseseisev naine, traagika

Ei leidnud midagi? Tahad veel? Vaata siia!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles