Kristjan Jõekalda ja Jaagup Kreem maksid 200 eurot kontserdi eest, mida nad «oma silmaga» ei näinud

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel toimus soome kultusbändi Eppu Normaali suurejooneline juubelikontsert. Ansambli Terminaator solist Jaagup Kreem ja telesaatejuht Kristjan Jõekalda, kes on bändi suured austajad, ostsid kontserdile lausa VIP-piletid. Kohapeal selgus, et VIP-pileti lunastajatele mõeldud ala ei asu aga lava ees, vaid hoopis staadioni taga otsas.

Tavaliselt on kontserdi kõige kallimate piletite ehk VIP-pileti ostjate eeliseks see, et on võimalik viibida kohe lava ees, eraldi VIP-alas, kuhu tavapiletiga kontserdikülastajad ei pääse. Soomes Tampere staadionil toimuval Eppu Normaali 40. juubelikontserdil olid asjad aga teisiti.

Jõekalda sõnul ta oma silmaga bändi sealt tagant ei näinudki, see-eest sai VIP-alas  diivani peal istuda ja süüa sooja toitu. «Ma ei ole kunagi varem käinud kontserdil, kus pakutakse sooja sööki,» naerab telesaatejuht. Kreemi sõnul on VIP-ala tavaliselt kusagil lava ees, kuhu tõelised fännid piletid ostavad: «Meie olime kahjuks aga staadioni taga otsas».

Eppu Normaali kontserdi VIP-pilet maksis 200 eurot, tavapilet aga 50 eurot. Jõekalda hinnangul mingit erilist tunnet seal VIP-alas aga ei tekkinud. «Seal oli vähemalt oma kolm tuhat inimest. Positiivne oli see, et näiteks vetsujärjekorras ja õllesabas ei pidanud seisma.»

Bändi neljatunnise kontserdiga jäid mehed aga väga rahule. Heli oli hea ja õnneks olid VIP-alas ka suured ekraanid, kust oli võimalik laval toimuvat jälgida. Kreemi hinnangul oli bändi laulja 57-aastane Martti Syrjä endiselt tasemel. «Ta laulis kõik oma falsetid ja kõrged noodid ära. Syrjä ei ole oma elus pitsi sülitanud, aga sellest hoolimata oli tema hääl suurepärases vormis.»

Bänd Eppu Normaali on tegutsenud juba 40 aastat. Nad on teeninud 15 plaatinaplaati ja seitse kuldplaati. Kokku on nad müünud üle 1,5 miljoni plaadi. Tegemist on soome ühe kõige populaarsema rokkbändiga. Viimasel ajal ei ole nad suuri kontserte aga andnud.

Kreemi sõnul on ta näinud eesti bände, kes on aastakümneid tegutsenud ja siis mingi juubeli puhul kokku tulnud. Nende  häda on olnud aga selles, et on olnud näha, et tegelikult ei taha nad seal laval enam olla. «Eppu Normaali liikmete silmist oli aga näha, et nad nautisid laval olemist.»

Bänd Eppu Normaali loodi 1976. aastal. Jõekalda oli siis viieaastane ja Kreem kolmeaastane. Fännid said neist umbes 80ndate keskpaigas. «Mulle hakkasid nad meeldima sellepärast, et ma suutsin nende laulutekstidega samastuda,» meenutab Jõekalda. Kreemile avaldasid samuti muljet just nende laulusõnad: «Ma olin varateismeline. Mind hakkasid huvitama luule, armastuslaulud ja ballaadid – Soomest tuli selliseid laule tol ajal nagu Vändrast saelaudu. Ma ei tea, mis nad seal Soomes söövad või joovad, aga nad kohe oskavad laulusõnu teha,» arvab Kreem.

Martti Syrjä, kes on Eppu Normaali laulutekstide autor on soome luuletajate Jaakko Syrjä ja Kirsi Kunnase poeg. «Nagu näha, siis käbi ei ole kukkunud kännust kaugele. Tekstid on Eppu Normaali lauludel ju lihtsalt suurepärased,» arvab Kreem.

Kreemi sõnul algab tema jaoks muusika just sõnadest. «Ma olen oma bändis (ansamblis Terminaator - toim.) pidanud sellepärast ikka suuri vaidlusi. Teised on öelnud, ahh tee mingid sõnad siis sellele viisile ära. Mina pean laulusõnu aga viisi kõrval sama tähtsaks või isegi tähtsamaks.»

Meeste sõnul ei ole nad kunagi varem ühegi teise artisti kontserdipiletite eest nii palju maksnud kui Eppu Normaali piletite eest. «On ainult üks bänd, mille piletite eest me oleks nõus rohkem maksma ja selleks on Guns N' Roses,» avaldab Jõekalda. «Loodetavasti jõuavad nad varsti ka Euroopasse. Me ootame neid juba ammu pikisilmi,» teatab Kreem.

Foto: Mihkel Maripuu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles