Valus amet

Erik Prozes
, foto- ja videotoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saage tuttavaks: Eestis tundmatu maailma tipp-pressifotograaf Juhan Kuus. Tõepoolest üllatav, et World Press Photo konkursil võidutsenud ja suurimatele väljaannetele aastakümneid kaastööd teinud fotograaf eestlastele seni teadmata oli. Seda enam jahmusin, nähes eesti verd Juhan Kuusi nõnda suurepäraseid pilte oma silmaga.

Juhani isa, Tartust pärit Harry Johannes Kuus põgenes nõukogude võimu eest läände, jõudes lõpuks Lõuna-Aafrikasse Kaplinna, kus 1953. aastal sündis Juhan Kuus. Jätnud keskkooli pooleli, alustas Juhan noorelt tööd ajakirjanduses. Esialgu kohaliku lehetoimetuse koristajana ja pimikuassisendina, seejärel juba lehetoimetustes pressifotograafina. Juba ta varajastest piltidest võib tajuda süvitsi minekut ja annet.

1980ndatel, mil LAVis algasid tõsisemad rassilised kokkupõrked ja maailma meedia huvi piirkonna vastu kasvas, asus Kuus töötama agentuuri Sipa Press heaks. Need agentuuriaastad olid ta viljakaim ja kindlasti ka suurt sisemist põlemist pakkuv periood. Tema pilte avaldati maailma suurimates väljaannetes, nagu The Times, The Independent, The New York Times, Paris Match jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles