10 üritust, kuhu Eesti taasiseseisvumispäeval minna

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes

25 aastat tagasi, 20. augustil 1991 võttis Eesti Vabariigi Ülemnõukogu vastu otsuse «Eesti riiklikust iseseisvusest». Taastati riik, mis oli välja kuulutatud 24. veebruaril 1918. Et tähistada seda 25 aasta tagust päeva, toimuvad üle Eesti igasugused huvitavad  kontserdid ja üritused. Kultuuritoimetus valis kümme nende kõigi hulgast välja.

Üritused Riigikogus ja Toompeal

Et pidulikku päeva mitte maga magada, tasub hommikul kell seitse minna Toompeale pidulikule riigilipu heiskamise tseremooniale. Kell kolm toimub seal samas, Lossi platsil ka kontsert «Ei ole üksi ükski maa».

Esinevad Ivo Linna, Maarja-Liis Ilus, Tanel Padar, Jüri Pootsmann, The Ilves Sisters, Singer Vinger, E STuudio noortekoor, Üllar Saaremäe, Justs (Läti), Michael Monroe (Soome). Kontsert on tasuta. Kella kümnest kaheni on kõigile huvilistele avatud ka Pika Hermanni torn.

The Ilves Sisters Foto:
The Ilves Sisters Foto: Foto: Erakogu

Perepäev Tallinna Teletornis

Perepäev Tallinna Teletorni õuel algab hommikul kell üksteist ja kestab orienteeruvalt kuni kella kuueni õhtul. Muusikalise meelelahutuse eest hoolitseb Kaitseliidu Tallinna Maleva orkester. Õhtul kell viis annab kontserdi ka ansambel Justament.

Vabaduse väljaku kontsert

Tallinna peaväljakule koguneb sel päeval üle tuhande laulja kolmekümnest koorist ja ligi sada tantsijat kuuest tantsurühmast. Lavale tulevad Kaitseväe orkester, Georg Otsa nim Tallinna Muusikakooli puhkpilliorkester ja bänd ning armastatud solistid Ivo Linna, Nele-Liis Vaiksoo, Kadri Voorand, Estonian Voices, Jaan Elgula jt. Kavas on isamaalised laulud üldlaulupidude repertuaarist. Kontsert on tasuta ja toimub kella kaheteistkümnest kella kolmeni päeval.

Ivo Linna Foto Maro Saarm
Ivo Linna Foto Maro Saarm Foto: Marko Saarm / Sakala

Taasiseseisvumispäeva kontsert Lasnamäel

Lasnamäe elanikud saavad pidustustega alustada juba päev varem, sest reede õhtul toimub Lindakivi kultuurikeskuses pidulik kontsert, mis on pühendatud  Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäevale. Pidulikul kontserdil esineb Jassi Zahharov ja klaveril saadab Margus Kappel.

Kontsert-miiting Tartu mälestussamba juures

Ürituse peakõnelejaks on kirjanik Hando Runnel. Osalejaid tervitavad ka Tartu linnapea ning üliõpilasseltside liikmed. Esinevad veel puhkpilliorkester, meeskoor ja rahva suur lemmik Kõrsikud.

Tartu laululava aastapäevapidu

Taaralinna lauluväljakul esinevad koorid ja pisikesed laululapsed. Lisaks neile astuvad lavale veel Jüri Pootsmann, Lenna Kuurmaa ja Vaiglad, C-Jam jt.

Lenna Kuurmaa Foto:
Lenna Kuurmaa Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Eesti taasiseseisvumispäevale pühendatud kontsert Pärnus

Lisaks sellele, et Pärnus tasub nädalavahetusel kindlasti kiigata Monomaffiale, toimub Ranna Kõlakojas ka üks armas kontsert. Esinevad Jana Trink Erakooli laulustuudiod, naiskoor Põllepaelad, M. Lüdigi nimeline Meeskoor, rahvatantsurühm Sassis Sussid  ja Piccolo Folk.

Taasiseseisvumispäeva piknik Viljandis

Viljandi on otsustanud viimaseid suvepäevi veel targalt ära kasutada ning korraldab taasiseseisvumisepäeva puhul pikniku Viljandi Kesklinna Kooli väikese maja õuel. Kontserdi annavad Viljandimaa Kammerkoor ja Meeskoor Sakala ning õhtu lõpetab vabaõhukino, kus  linastub Oscarile nomineeritud Klaus Häro film «Vehkleja».

Kaader filmist «Vehkleja»
Kaader filmist «Vehkleja» Foto: Kaader filmist

Haapsalu taasiseseisvumispäeva pidustused

Homme algavad Haapsalus müstilise Valge Daami auks korraldatud pidustused. Laupäeval jääb tihedas kavas ruumi aga ka taasiseseisvumispäeva tähistamisele. Hommikul kell üksteist toimub  lippude marss veekeskuse juurest toomkirikusse, kus toimub kontsert-jumalateenistus.

Taasiseseisvumispäevale pühendatud kontsert Otepääl

Otepää Maarja kirikus annab taasiseseisvumispäeva puhul kontserdi džässlaulja Hendvig Hanson ja noor muusik Kalle Pilli. Kontsert on tasuta.

Hedvig Hanson Foto:
Hedvig Hanson Foto: Foto: Eero Vabamägi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles