Vennad Timmermansid Flandriast e. ansambel Madingma on korraks Eestis

Ants Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vennad Timmermansid
Vennad Timmermansid Foto: Mattias De Smet

Stefan Timmermans hakkas flaami torupilli mängima juba 12-aastaselt, osaledes kohaliku ansambli Arjaun tegevuses, kellega esines vähemalt tuhat korda. Eesti noored pärimusmuusikud kohtusid Stefaniga esimest korda 1991 Faluni ETHNO-laagris Rootsis. 1996–2006 mängis Stefan rahvusvaheliselt populaarses ansamblis Fluxus.

Koos noorema venna Diederikiga moodustasid nad duo Madingma, kellega on mänginud ka Viljandi Pärimusmuusika Festivalil, viimati 2009. aastal. 2010. a. sai siinne publik osa Stefani ja Jaak Johansoni ringreisist, mille korraldas Eesti Kontsert.

Pöörased vennad tulevad Eestisse, et jätkata torupillil ja lõõtsal oma avastusreise, otsides paslikku repertuaari Euroopast. See annab neile võimaluse pidevalt kokku saada, harjutada ja jämmida - elutubades, pubides, suurtel ning väikestel lavadel. 

Stefan on Belgias tuntud torupilliõpetaja, mitmete festivalide organisaator, raadiosaadete autor ja aktiivne esineja laias maailmas.

P.S. 

Legendi kohaselt otsustanud Sandra Sillamaa torupillimängijaks hakata just seejärel, kui nägi Stefanit Viljandi festivalil mängimas ...

___________________________________________

Lühivestlus Stefaniga (tõsine):

Kas mängid ka eesti torupilli?

Mul on Ants Tauli torupill ja kummalisel kombel ma suudan sellel ka mängida. Sandra Sillamaa arvab, et ma peaksin ära õppima rohkem kui selle ühe Ando Kivibergilt õpitud loo, mida alati mängin, aga te peate minust aru saama - eesti torupillimuusika õppimine on flaamlasele väga-väga raske ...

Aga Diedrik Eesti lõõtsa?

Ma olen kindel, et Diederik on Eestis üks või kaks korda proovinud Teppo pilli, kuid kuni keegi pole talle pakkunud võtta üks selline oma kodumaale kaasa, ei pruugi ta seda pilli kunagi päris selgeks saada.

Kui palju võib olla Belgias torupilliõpilasi?

Ma olen õpetaja ühes 14 muusikakoolist, kus pakutakse selle pilli kursusi. Oletame, et igas koolis on umbes 15 õpilast... Aga ma olen väga halb arvutaja - ma tõesti ei oska öelda, kui palju torupillimängijaid meil siin on ...

Miks sa pidevalt jälle Eestisse satud, on Belgias liiga kitsaks läinud?

Me tuleme ikka ja jälle Eestisse, sest Belgias ei ole enam metsikut loodust (küll aga liiga palju inimesi ja liiga intelligentseid poliitikud). Asi on ka selles, et eestlased käituvad alati nii, nagu me neile meeldiksime ja kohtlevad meid ülihästi - raske on jätta tagasi tulemata! Me tõepoolest oleme hakanud teie maad ja inimesi armastama.

Kuidas elavad su kana ja lambad?

Naabri lammastel läheb rohupügamine väga hästi, aga ma tahaksin paluda neil ära süüa ka kärbsed, mis nende ümber tiirlevad. Minu kana...? Ai pagan, ma unustasin neid sööta - pean nüüd tõesti minema ja neile toitu ning vett andma!

Kontserdid toimuvad:

22. augustil kell 20.00 Kloostri Aidas, Tallinnas

24. augustil kell 20.00 Sisevete Saatkonnas, Tartus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles