Kõrvemaa filmiõhtud viivad kino metsa

Aurelia Aasa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Roukli".
Kaader filmist "Roukli". Foto: kino.ee

Festival Kõrvemaa Filmiõhtud viib filmi hubasest kinosaalist metsiku looduse rüppe. Filmi vaatamise atmosfäär on kooskõlastatud filmi temaatikaga ning enne filme on võimalik end õigele lainele häälestada ka vahetumal moel – kavas on nii ellujäämisõpetused kui jututoad. Teravaid filmielamusi saab nautida 25. – 27. augustini.

Neljapäeval, 25. augustil  ootab külalisi Nõmbra Karjamõis. 

Nõmbra karjamõisa piirkonnas möödub üleelamispäev looduses kogenud koolitaja Erki Vaikre juhendamisel: mida teha, kui on külm, suunda ei tea, varusid napib, energiakulu suurendab paanika – õige käitumine proovitakse ise läbi. Kogu teekonnal antakse juhiseid liikumiseks erinevatel maastikel, valmistatakse ise lõunapaus ning õpetatakse kohapealsetest taimedest valmistama nii toniseerivaid kui ka rahustavaid mikstuure. Lisaks õpetatakse koostama hädaabipakki ja kõik osalejad saavad kingiks taskumõõdus üleelamisõpiku.

Õhtul võlub vaatajaid Veino Õunpuu spirituaalse alatooniga visuaalne pärl «Roukli» (Eesti 2015). Enne filmi võib kuulda lugusid 18. sajandil rajatud Nõmbra karjamõisast, kus peale tavapärase karja- ja viljakasvatuse asusid ka tärklisevabrik ja faasanifarm.

Reedel, 26. augustil liigub festival Nõmbra Põhjala onnidesse.

Päeval toimub rattaretk keskaja maanteedel. Kehra raudteejaamast Nõmbra Põhjala onnideni viivat retke juhib ajaloolane ja Eesti Jalgrattamuuseumi juht Valdo Praust. 25 km mööda keskaegseid maanteid sõites leitakse tänapäevaste vaadete alt üles põnev minevik, sh Kaunissaare piiskopimõis, Eesti üks kõrtsirohkemaid teeriste, kunagine Põhjasõja pelgupaik, Struve meridiaan jne. Matkal toimub ka piknik.

Õhtul pakub Põhjala onnide juures kinoelamust pakub lummava viuaaliga loodusdokumentaal  «Aastaajad» (Prantsusmaa, 2016). Enne filmi toimub Nõmbra karjamõisa lähistele rajatud autentsete Põhjala elamutüüpide tutvustus, lisaks ka arboristi töö tutvustus ja puuviktoriin.

Lisaks põhifilmile toimuvad ka nonstop-jurtakino ja lasteprogramm vigvamis. 

Laupäeval, 27. augustil ootab filmisõpru Kakerdaja Raba.

Päeval algab rabamatk RMK Noku lõkkekohast. Matkale Eesti ühte kaunimasse rabasse viib kunstnik ning Kõrvemaa, taimede ja sadade seeneliikide tundja Madli Luuk. Pärast segatakse Noku talu lõkkeplatsil looduskosmeetika asjatundja Tiia Rodi juhatusel kokku mõndagi kasulikku, sh praktilised ja tervisesõbralikud salvid nii putukate tõrjumiseks kui ka nende hammustuste leevendamiseks. Matkal toimub ka piknik.

Õhtul tuleb näitamisele tuleb šamanistliku tonaalsusega «Mao embus» (Kolumbia, Venetsueela, Argentiina 2015), mis seikleb Amazonase vihmametsade kaunitel maastikel. Filmi sissejuhatuseks räägib šamanismist folklorist Mikk Sarv, kes on aastaid korraldanud ka praktilisi meelerännu- ehk šamanismikursuseid. 

NB! Igal üritusel on olemas ka telkimisvõimalus. Täpset infot kellaaegade ja piletite kohta vaata siit.

 ​

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles