Julk-Jüri jeremiaad

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Tammearu kehastatav köster avab end laua taga, pruukides viina ja võõrast toitu ning tutvudes «Kentuki Lõvi» raamatutega.
Peeter Tammearu kehastatav köster avab end laua taga, pruukides viina ja võõrast toitu ning tutvudes «Kentuki Lõvi» raamatutega. Foto: Siim Vahur

«Köster»

Monolavastus ühes vaatuses

Autor ja lavastaja Andrus Kivirähk

Laval Peeter Tammearu (külalisena)

Esietendus 1. septembril Tallinna Linnateatri Hobuveskis

Esietenduse ajastamises tarkusepäevaks oli sümboolsust: lapsed lähevad (taas) kooli, kus neid ootavad õpetajad, kes ise on kunagi olnud lapsed, seejärel õpilased ning kellest mõnestki on hiljem saanud õpetajad.

Mõned õpetajatest on oma ametist väsinud, mõned kujutavad end algusest peale olevat saatusest määratuna «koolilaste kupjas», nagu Andrus Kivirähki näidendi nimikuju, enamik siiski tunnetab oma missiooni valmistada ette rahva tulevikku. Ega see puudu köstrilgi, sest mis see «hinge eest hoolt kandmine» muud on kui väärtusilma kasva(ta)mine, iseasi muidugi, kuidas see käib. Ja Oskar Lutsu «Kevade» köstril, keda kõigepealt Luts ja seejärel Kivirähk hüperboliseerib, käib see, erinevalt õpetaja Laurist, piitsa ja prääniku meetodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles