DRAAMA festivalil saab näha jaapani kyogen teatri lavastust

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kyogen teater.
Kyogen teater. Foto: Yoshihiro Maejima

Täna, 7. septembril kell 19 on Tartus Athena Keskuse suures saalis on võimalus osa saada  jaapani traditsioonilisest kyogeni teatri lavastusest ja töötoast, mille viib läbi Chuzaburo Shigeyama Family trupp Jaapanist. Nii etendus kui ka töötuba on kõigile tasuta.

Kyogen on 650-aastase traditsiooniga Jaapani teatrivorm, mida vahel kiputakse pidama vanamoeliseks ning raskesti mõistetavaks. Sellest hoolimata on kyogeni puhul tegemist komöödiaga, mida on suhteliselt kerge jälgida. Kyogeni tüüpilised tegelased on Taro Kaja (teener), daimyo (feodaalisand) ja Yamabushi (mäepreester). Kõigi nende puhul on tegemist südamlike tegelastega, kes ajavad publikut naerma.

Kyogeni näitlejad kasutavad kõhuhingamist, et rääkida kõva ja selge häälega, sest kyogene esitati traditsiooniliselt õues. Kyogen on lihtne kunstivorm. See ei põhine suurtel dekoratsioonidel, vaid toetub esitajate väljenduslikkusele ja kõnele ning publiku ettekujutusvõimele.

Laval on Yoshinobu Shigeyama, Craig Kingsley ja Kento Niijima.

Kyogen õhtu kestab 1 tund ja 30 minutit ning on kõikidele huvilistele tasuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles