Pärandi jagamise kurbmäng

Aurelia Aasa
, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander (Evald Aavik) räägib Karlile (Oliver Linnas) elust ja surmast.
Aleksander (Evald Aavik) räägib Karlile (Oliver Linnas) elust ja surmast. Foto: Kaader filmist

Lühimängufilm «Räägitakse, et tomatid armastavad rokkmuusikat» heidab südamliku pilgu perekondlikule kurbmängule, mille keskmes on elu lävepakule jõudnud Aleksander (Evald Aavik). Vana mees on jäägitult kiindunud oma lilleküllase aia ja kulunud maja nostalgilisse atmosfääri. Tütar Marjule (Tiina Tauraite) ei tähenda isakodu aga enamat lammutamist ootavast paigast.

Perekonnaprobleemid olid päevakorras ka Janno Jürgensi eelmises lühifilmis «Distants», mis vaatleb isa ja poja suhtekeeriseid. Sel korral on 39 minuti sisse mahutatud traagiline päranduse jagamise kadalipp.

Kuigi filmitud Haapsalus, meenutab pärandusevaidluse objektiks olev maja idüllilist maakodu. Meenuvad hetked linnakärast eemal, keset tundmatut põldu, võilillepärg peas. Paljasjalgsed sammud hommikukastesel murul. Maaõhk. Metsa elegantne siluett heinamaa taustal. Kogu atmosfäär on ülistuslaul rohelusele, mis tuletab meelde, et betooni vahel ei mõju ükski taim päris ehedalt. Mitte nii, nagu vana maamaja pannkoogi küpsetamise järele lõhnavas aias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles