Anu Lamp lavastab Linnateatris naiste loo

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Linnateatris lavastab Anu Lamp Jean-Luc Lagarçe’i „Olin kodus ja ootasin, et vihma hakkaks sadama“. Fotol hetk proovist.
Tallinna Linnateatris lavastab Anu Lamp Jean-Luc Lagarçe’i „Olin kodus ja ootasin, et vihma hakkaks sadama“. Fotol hetk proovist. Foto: Siim Vahur

Anu Lamp toob Tallinna Linnateatris lavale Jean-Luc Lagarçe’i „Olin kodus ja ootasin, et vihma hakkaks sadama“, kus mängivad ainult naised - Helene Vannari, Epp Eespäev, Elisabet Reinsalu, Külli Teetamm ja Liis Lass. 

Laupäeval, 24. septembril esietendub Tallinna Linnateatri väikeses saalis Jean-Luc Lagarçe’i „Olin kodus ja ootasin, et vihma hakkaks sadama“. Lavastaja ja tõlkija on Linnateatri näitleja Anu Lamp.

Lavastaja sõnul tõmbas teda näitemängu poole autorile ja tema loomingule omane lumm ning tavapäratu keelekasutus. „„Olin kodus...“ on selline näidend, et ma naljalt ei loe üle tekste teatud aja tagant, aga seda olen aeg-ajalt lugenud selle kümne aasta jooksul, mil ta on eestikeelsena olemas olnud. Ja sellega on nii, et ma ei saa pidama, kui olen lugema hakanud, siis olen ta tervenisti läbi lugenud,“ põhjendas Anu Lamp, kes on siiani eesti keelde tõlkinud kolm Lagarçe’i näitemängu.

Näidendi tegelasteks on ühe perekonna viis naisliiget, kes on jäänud koju ootama aastaid tagasi lahkunud perepoja naasmist. Kui mees lõpuks koduukse lävelt sisse astub, käivitab see naiste jaoks kaua hinge närinud mõttelõnga: kuhu kadusid kõik need aastad ning nende tõttu elamata jäänud elud?

Näitekirjanik Jean-Luc Lagarçe'i isikupärane kirjutamise stiil on üks äratuntavamaid, ühtlasi on Lagarçe üks kõige mängitumaid prantsuse näitekirjanikke maailmas. Autori looming on ka Linnateatri publikule juba tuttav – varasemalt on sama autori näitemängud toonud lavale Elmo Nüganen („Meie, kangelased“, esietendus 2009) ja Uku Uusberg („Üsna maailma lõpus, esietendus 2010).

Eelmisel aastal Prantsuse riikliku teeneteordeniga pärjatud Anu Lamp on varasemalt Linnateatris lavastanud ühel korral – „Keskööpäike“ esietendus 2010. aastal, mida premeeriti samal aastal toimunud Balti Teatri Festivalil parima lavastuse preemiaga.

Uuslavastuses astuvad üles viis Linnateatri naisnäitlejat: Helene Vannari, Epp Eespäev, Elisabet Reinsalu, Külli Teetamm ja Liis Lass. Lavastuse kunstnik on Martin Mikson, kostüümikunstnik Kristiina-Hortensia Port, valguskujundaja Reelika Palk, koreograaf Renate Keerd ja muusikaline kujundaja Riina Roose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles