Tõnu Õnnepalu vana Munk jõuab Eesti Draamateatrisse

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Õnnepalu
Tõnu Õnnepalu Foto: Peeter Langovits

Eesti Draamateatris esietendub 14. septembril Tõnu Õnnepalu «Mäed», mille lavastajateks on Aleksander Eelmaa ja Garmen Tabor.

Lavastuses hargnevad lahti kaks lugu, kus mõeldakse nii üksindusele ja armastusele kui ka tarkusele ja rumalusele. Laval on Pääru Oja või Christopher Rajaveer, Aleksander Eelmaa, Ester Pajusoo, Külli Teetamm või Liisa Saaremäel. Etendustes teeb kaasa tšellist Leho Karin.

Näidendi kirjutas Õnnepalu 2015. aasta sügisel Prantsusmaal.

Mäed on järsud. Kõik on seal järsk. Alles oli kõik selge ja klaar, avarus lõputu, järsku on kõik kadunud — ainult udu. Üks hooletu samm ja kadunud oled sa isegi… Mägedes on toetuspunkti leidmine iga hetk eluline, füüsiline küsimus. Taevasinasse tõusmiseks tuleb kõvasti maa külge klammerduda. Aga elus?

Vana Munk istub pingil ja vaatab mägesid. Ei kipu üles ega alla. On ise nagu mäed. Kas ta teab? Nii Poiss kui Tüdruk usuvad omal kombel, et teab. Igal juhul on ta ainus, kes neid siin kuulab, peale mägede. Aga mõistab ta neid või mõistab ta nende üle kohut või hoopis naerab nende üle? Või ehk on ta nende küsimuste ja nende armastuse vastu sama ükskõikne kui need kaljud ja see lumi seal üleval? Või hoopis…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles