Noored muusikud toovad aasta jooksul kuulajateni kõik Beethoveni sümfooniad

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue Tänava Orkester.
Uue Tänava Orkester. Foto: Tatjana Jemeljanova

19. septembril kell 19 annavad Uue Tänava Orkester ja dirigent Kaspar Mänd Tallinna Filharmoonia kontserdimajas avalöögi uuele hooajale.  Käesoleva aasta jaanuaris loodud Noorteorkester on kokku tulnud ühise eesmärgiga – esitada aasta jooksul kõik Ludwig van Beethoveni sümfooniad.

Uue Tänava Orkestri tuumiku moodustavad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ning Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli tudengid ja vilistlased. Orkestri kunstiline juht ja eestvedaja Kaspar Mänd leiab, et noorte muusikute jaoks on väga oluline tunda sümfoonilise muusika põhivaramusse kuuluvaid teoseid.

«Meil on plaanis üheksa kontserdi jooksul ette kanda kõik Beethoveni sümfooniad ja sekka ka klassikaliste soolokontsertide põhivaramusse kuuluvaid teoseid,» sõnas noor dirigent.

Esimese kontserdi solist on noor tšellist Theodor Sink, kes pälvinud mitmeid laureaaditiitleid nii kodu- kui välismaal. Sooja tooni ja naturaalse muusikalise väljendusrikkuse poolest hinnatud Theodor on nõutud solisti, kammermuusiku ning orkestrandina.

Eelolev kontsert on noorteorkestri neljas ja nagu kontserdi järjekorranumbergi ütleb, tuleb ettekandele Beethoveni 4. sümfoonia. Kõrvuti 18. sajandi suurima sümfoonikuga, kõlab kontserdil 20. sajandi ühe silmapaistvaima sümfonisti Dmitri Šostakovitši Esimene tšellokontsert Singi soleerimisel.

Šostakovitš ei ole kavas juhuslikult – tegemist on tšellisti ühe lemmikheliloojaga ning koos Uue Tänava Orkestriga esitab Theodor Šostakovitši tšellokontserti esmakordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles