Piltuudis: Anne Veesaar valmistub «Kahtluse» etenduseks

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal jõuab Tallinnas Katariina kirikus taas lavale John Patrick Shanley Pulitzeri ja Tony auhinnaga pärjatud näidend «Kahtlus». Etendused toimuvad 23.-25. ja 30. septembril ning 7.-9. oktoobril algusega kell 19.00. 

Näidend «Kahtlus» jutustab loo sellest, kuidas kogemata lendu lastud kahtlus võib tekitada kahtlustuste laviini, mille tõesust kontrollida polegi võimalik.

2014. aasta parima lavastaja tiitliga pärjatud Madis Kalmeti lavastuses mängivad Anne Veesaar, Guido Kangur, Ursula Ratasepp  ja Harriet Toompere. Etendusele annavad vormi valguskunstnik Priidu Adlas ja kunstnik Ivi Piho, muusikalise kujunduse taga seisab aga Peeter Konovalov.

Etendus  on jõudnud publikuni tänu MTÜle Pikk Mari, mille asutajateks on Anne Veesaar ja Arle Soeson. See ürgset naiste väge täis tandem teeb pea kõik etenduse ettevalmistustööd ise ära alustades koristamisest kuni mööbli transpordini välja.«Mehi meil kambas ei ole, kõige eest vastutame ise. Trupp ootas uute etenduste mängimist üheksa pluss kolm kuud, sest Ursula Ratasepp sai lisaks Lauteri preemiale ka uue ilmakodaniku, Lauritsa emaks. Taastusproove tehes avastasime et teemad on aastaga veelgi kaasaegsemad, sest  mitmete muude üldinimlike teemade kõrval räägitakse inimese tõrjutusest tema nahavärvi tõttu ja see on vägagi aktuaalne probleem tänases eesti pagulaspoliitikas,» rääkis produtsent Soeson.

Etenduse toimumise koht on hoolikalt valitud 13. sajandil ehitatud Katariina kirik, mis omal ajal  ületas ilmselt ruumimahu poolest Oleviste kirikut, sarnanedes selles Pirita kloostriga. Tegu oli kolmelöövilise kodakirikuga, mis ulatus siiani säilinud lääneportaalist läbi terve kvartali Müürivahe tänavani. 1531. aastal sai kirik tulekahjus kannatada, just seetõttu rajati kiriku idapoolsetesse varemetesse eraomandisse kuuluvad elamud ning abihooned.

Kirikuvaremete läänepoolsesse ossa rajas kaupmees Koch 1874. aastal kaubalao, sellest ajast on pärit ka praegused kiriku puitrõdud ning lame garaažikatuse moodi katusekonstruktsioon. 20. sajandil tegutses kiriku ruumides autoremonditöökoda.«See kirik on kogu näidendi temaatika ning kontekstiga tugevas arhitektuurilises seoses ja toetab erakordselt hästi kogu etenduse atmosfääri,» ütles etenduse kunstnik Ivi Piho.

Etendus «Kahtlus» jõuab vaatajateni Katariina kirikus Tallinnas 23.-25. ja 30. septembril ning 7.-9. oktoobril algusega kell 19.00. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles