Kultuuri mõte. Uut reaalsust otsimas

, lavastaja ja näitleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Lagle
Lauri Lagle Foto: Herkki-Erich Merila

Minu jaoks algab lavastus ideest. Ma tean esimesest proovist peale, mida ma selle lavastusega otsin. Terve ülejäänud aja otsin ma viisi, kuidas teha ennast teistele inimestele, kes on minuga samas ruumis, arusaadavaks ja mis on see osa, mis neid inimesi, kelle olen kokku kutsunud, huvitab. 

Ma ei oska töötada, kui ma ei tea, mis neid inimesi minu idees huvitab (või mis neid ei huvita). Ühise huvipunkti leidmine on keeruline, kuid ühtlasi teatri juures kõige põnevam. Kui kümme natuke juhuslikult kokku saanud inimest lõpuks lavastuse ideed kannavad, on see kandmine habras ja piisab ühe inimese eemaleastumisest, et kõik hägustuks. 

Seega on mul vaja esiteks ideed, mille suhtes ma olen küllaltki kompromissitu, teiseks peame samas säilitama proovisaalis erksuse ning tähelepanu, et ära tunda, kui algne impulss on vastu andnud midagi palju suuremat, ning kolmandaks soovin, et inimesi see idee tõesti ka huvitaks. Kui me ei suuda proovisaalis leida kahe kuu jooksul ühist kokkupuutepinda, oleks tegemist vormistamisega, mitte kunstiteose loomisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles