Suri leedu mõtleja Leonidas Donskis (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Leonidas Donskis
Professor Leonidas Donskis Foto: Internet

Tallinna Ülikooli kirjastus leinab oma autorit, leedu filosoofi, poliitteoreetikut ja poliitikut Leonidas Donskist (13.08.1962–21.09.2016), kelle teos „Armastus, vihkamine ja vastasseis” oli kirjastuse esimeste väljaannete seas.

Leonidas Donskise peamised huvivaldkonnad olid sotsiaal- ja humanitaarteaduste filosoofia, moraalifilosoofia, politoloogia ning Kesk- ja Ida-Euroopa ideedeajalugu. Lisaks oli ta tegev poliitikas, olles aktiivne inimõiguste ja isikuvabaduse kaitsja.

Leonidas Donskis õppis Leedu Riiklikus Konservatooriumis (praegune Leedu Muusika- ja Teatriakadeemia) teatri ja filoloogia erialal. Ta jätkas õpinguid Vilniuse Ülikoolis, kus omandas esimese doktorikraadi filosoofias 1990. aastal, teise doktorikraadi kaitses Donskis  Helsingi Ülikooli sotsiaal- ja moraalifilosoofia osakonnas 1999. aastal. Järgnenud aastatel töötas ta Dickinsoni kolledžis USAs, Bradfordi Ülikoolis Suurbritannias, pidas loenguid USA, Soome, ja Rootsi ülikoolides ning regulaarselt ka Eesti Humanitaarinstituudis. Donskis naasis Leetu 2003. aastal ning asus tööle Vytautas Magnuse Ülikooli Kaunases poliitikateaduse ja filosoofia professorina ning filosoofiaosakonna juhatajana. 2005. aastal sai temast sama ülikooli poliitikateooria ja diplomaatia teaduskonna dekaan. Aastatel 2009–2014 kuulus Leonidas Donskis europarlamenti.

Tema olulisemate teoste hulka kuuluvad „Identiteet ja vabadus: Natsionalismi ja sotsiaalse kriitika kaardistamine 20. sajandi Leedus” (2002), „Viha vormid: Häiritud kujutlusvõime kaasaegses filosoofias ja kirjanduses” (2003), „Lojaalsus, mittenõustumine ja reetmine: Kaasaegse Leedu ja Kesk-Ida-Euroopa moraalne kujutlusvõime” (2005), „Võim ja kujutlusvõime: Uurimusi kultuurist ja poliitikast” (2008) ja „Häiritud identiteet ja kaasaegne maailm” (2009).

Leonidas Donskis oli tihedalt seotud ka Eestiga, kus tal oli palju sõpru ja mõttekaaslasi; ta on olnud Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituudi külalisprofessor. Head sõpra ja kolleegi mälestab Rein Raud: “Leonidas Donskis oli haruldaselt laia profiiliga õpetlane, renessansi-inimene, kelletaolisi on tänapäeva ülikoolidesse vähe alles jäänud. Ta võis ühtviisi asjatundlikult ja originaalselt rääkida teatrist, spordist, kunstist, filosoofiast ja tänapäeva ühiskonna probleemidest, võis kõnetada oma sõnavõttudega igasuguseid inimesi ekspertidest koolilasteni ning igaühega rääkides leida viisi, kuidas muuta oma jutt neile arusaadavaks ja lähedaseks. Aga lisaks kõigele muule oli ta ka suurepärane ja soe inimene, kellest võrratu karisma ja huumorimeel tegid iga seltskonna hinge.”

Eesti keeles on Leonidas Donskiselt ilmunud raamat „Armastus, vihkamine ja vastasseis: Uurimusi filosoofiast, poliitikast ja kirjandusest” (2010), mis koondab autori esseid filosoofilisest kultuuriteooriast ja kriitikast.

Tallinna Ülikooli kirjastus avaldab kaastunnet Leonidas Donskise lähedastele, sõpradele ja kolleegidele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles