Kumus algab kunstifilmide festival

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcel Duchampi Fontään
Marcel Duchampi Fontään Foto: Kuvatõmmis

See on tõesti nii. Tänasest läheb Kumus kunstifilmide festival lahti. Muu hulgas näidatakse fime nii Laurie Andersonilt kui Marcel Duchampilt.

Mis asi on kunstifilmide festival? Tegijad selgitavad nii:

"Kumu kunstifilmide festival (KuFF) on Eesti esimene ja ainus filmi ning visuaalse kunsti suhetele keskenduv kultuurisündmus. Festivali raames näidatakse Kumu auditooriumis nelja päeva jooksul nii dokumentaalseid, lavastuslikke kui ka eksperimentaalseid kunsti- ja kunstnikufilme, mille autorid on ühel või teisel viisil seotud visuaalkunstiga ning teevad selle suhte oma töödes nähtavaks. See võib tähendada nii keskendumist filmi pildikeelele ja selle nihestamist, kunstimaailma siseelu dokumenteerimist kui ka filmi- ja videokunstistrateegiate ühendamist.

Sel aastal planeerib festival juba läbimängitud formaatide ja teemaplokkide (nt fookus ühel autoril, arhiivil jne) kõrval tuua veelgi teadlikumalt ja otseselt sisse kunsti ja filmi suhted, tehes seda näitusekeskkonna ja ekraanipinna ümbervahetamisel.

Teiseks suuremaks uuenduseks on open call. Suve alguses kuulutab KuFF välja võimaluse saata oma videotöid eelkonkursile, mille alusel valib rahvusvaheline žürii teosed skriiningprogrammi.

Kolmandaks festivali arenduseks on super 8 mm filmitegemise õpituba, mille viib läbi Ameerika päritolu kunstnik Christopher Gorski.

KuFF jätkab koostööd Oberhauseni lühifilmide festivaliga, Fundacja ARToniga ning toob publiku ette kaks Briti Nõukogu ja Film Londoni poolt kureeritud programmi “Moving Pictures: Artists’ Films from the Film London Jarman Award”.

Festival kestab pühapäevani. Lisaks filmidele toimuvad ka artist talkid.

Programmi saab näha siit: http://kumu.ekm.ee/kumu-kunstifilmide-festival-kuff/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles