Aja auk. Potiässa fataalne lõpp

, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cliff Burton
Cliff Burton Foto: Kuvatõmmis

Kolmekümne aasta tagune sügisöö hakatus Lõuna-Rootsis. Kuulsust koguv California bänd Metallica tuuritamas Põhjamaades. Seltskond on ebamugavate bussikoikude tõttu rahulolematu. Bändi nobenäpud, bassist Cliff Burton ja kitarrist Kirk Hammett otsustavad kohaprobleemi, kes kuhu tuttu läheb, lahendada kaardimängu abil. Cliff tõmbab endale kaartide tipu potiässa ja saab valida endale koha bussi tagaosas.

27. septembri varahommikul kella 7 paiku läheb Cliff magama. Natuke hiljem, Ljungby lähistel, maanteel E4, hakkab buss vibama, kaotab juhitavuse ja lendab teeäärsele murule. Kaardimängus õnnelik olnud Cliff kukub aknast välja. Talle langeb omakorda peale buss. 24-aastane bassigeenius hukkub silmapilkselt. «... ei saa Pääsetee kuningriik võtta mind koju» jäävad lohutud sõnad laulust «To Live Is To Die» mehe mälestuskivile.

Õnnetuse põhjused on siiani teadmata. Esmalt arvas bändi juht James Hetfield, et bussijuht oli istunud rooli joobeseisundis. Süüdistati ka karges sügisöös teele tekkinud musta jääd, kuid väljas oli kaks soojakraadi ning maantee kuiv. Detektiiv Arne Pettersson rääkis, et bussi teekond oli väljasõidul selline, nagu oleks juht magama jäänud. Seegi väide ei leidnud kinnitust. Bussijuht tunnistas kohtuvande all, et ta oli päeval korralikult maganud ja täiesti välja puhanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles