Balti riikide ühisfilm võitis parlamentide auhinna

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Seneca päeva» tegevuse foonil leiab aset ka Balti kett.
«Seneca päeva» tegevuse foonil leiab aset ka Balti kett. Foto: Kaader filmist

Leedu, Läti ja Eesti ühisfilm «Seneca päev» võitis Balti Assamblee kunstipreemia, millega tunnustatakse kolme Balti riigi väljapaistvaid loomingulisi saavutusi.

Tegemist on esimese korraga, kui 1994. aastast alates välja antava soliidse preemia pälvib linateos.

Filmi esitas auhinnale Eesti, esitles Läti ja tegi Leedu režissöör Kristijonas Vildžiūnas. «See on väga sümboolne – tõelise Balti koostöö tõestus,» resümeeris assamblee.

«Seneca päev» räägib noorpõlve uljusest ja ühe sõpruskonna unistustest ajal, mil kolm Balti riiki Balti ketis käsikäes vabadust vannuvad. 25 aastat hiljem pole sellest enam midagi järel. Leedu on esitanud filmi ka Oscarile.

5000 euro suurusele kunstipreemiale kandideerisid veel Läti pianist Vestards Šimkus ning Leedu tšellist ja dirigent David Geringas.

Eestlastest on varem assamblee kunstipreemia võitnud kunstnikud Peeter Mudist, Jaan Toomik, Andres Tali. Marko Mäetamm ja kollektiiv Visible Solutions LLC ning heliloojad Veljo Tormis, Erkki-Sven Tüür ja Peeter Vähi.

Balti Assamblee annab välja ka kirjandus- ja teaduspreemiat, mille tänavu võitsid vastavalt leedukas Sigitas Parulskis ja lätlanna Maija Dambrova.

1991. aastal asutatud Balti Assamblee on Eesti, Läti ja Leedu parlamendi koostööd edendav rahvusvaheline organisatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles