Skandaalse Mapplethorpe’i šokeeriv looming kinolinal

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Mapplethorpe'i looming.
Robert Mapplethorpe'i looming. Foto: Pressifoto

Homme algava filmifestivali MoeKunstiKino raames linastuvad kinos Sõprus värsked moeteemalised dokumentaalfilmid, millest üks põnevaimaid räägib oma töödega paljusid šokeerinud fotograafi Robert Mapplethorpe’i elust.

«Mapplethorpe: vaadake neid pilte» on esimene üldtunnustatud täispikk dokumentaalfilm vastuolulisest ameerika fotokunstnikust Robert Mapplethorpe’ist, kes tõmbas skandaale magnetina ligi. Fotograafil oli üks ja ainus eesmärk: saavutada kunstnikuna edu ja kuulsust. Mapplethorpe sai homoerootiliste ja sadomasohhismi kajastavate piltidega ning mustanahalisi mehi kujutavate aktifotodega kiiresti kurikuulsaks.

Intiimses ja samal ajal kriitilises dokumentaalfilmis räägib 20. sajandi fotokunsti silmapaistev täht avameelselt iseendast, täienduseks tema sõprade, kallimate, pereliikmete, kuulsuste ja modellide meenutused. Reede õhtul toimuvale filmiseansile teeb sissejuhatuse tuntud fotograaf Toomas Volkmann.

Kokku on MoeKunstikino programmis 8 filmi, mille peategelaste hulgas on lisaks Mapplethorpele ka näiteks moekunstnik Yohji Yamamoto, USA Vogue’i peatoimetaja Anna Wintour, moefotograaf Roxanne Lowit ja moetoimetaja Anna Piaggi.

Filme juhatavad sisse kohalikud moespetsialistid, teiste seas näiteks disainer Roberta Einer, fotograaf Laura Kallasvee, Anne Vetik ja Marion Laev, lisaks toimub eriüritus moelooja Piret Ilvese stuudios. Koostöös Eesti Kunstiakadeemia Avatud Akadeemia moestilistika osakonnaga saab uudistada ka tudengite loodud moevideosid, mis valminud sel kevadel projekti FashioNINE nime all filmioperaator Mait Mäekivi ja moelooja Vilve Undi juhendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles