Film rändab 50 aastat hiljem läbi tühjenenud Vepsa külade

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Läbi vepslaste maa: 50 aastat hiljem».
«Läbi vepslaste maa: 50 aastat hiljem». Foto: Kaader filmist

Hõimunädala raames jõuab ekraanile äsja valminud dokumentaalfilm eestlaste hõimurahvast vepslastest «Läbi vepslaste maa: 50 aastat hiljem».

See on film Leningradi oblastis elavatest vepslastest, nende identiteedist ja keelest. Kas jääda olude kiuste vepslaseks või sulanduda venemaalaste suurde hulka? Kas hoida kinni emakeelest või minna täielikult üle vene keelele?

Eesti etnoloogid rändavad kunagiste, juba 1960. aastatel Vepsamaad külastanud kolleegide jälgedes läbi nüüdseks tühjenenud külade. Argielustseenide ja intervjuude vahendusel avaneb pilt sealsetest oludest ning valikutest, millega tänase Vepsamaa asukad silmitsi seisavad. Mälestuskillud ja vanad fotod võimaldavad heita nostalgilise pilgu aega, kui neis paigus tuksus veel elu.

55-minutilise filmi autorid on Indrek Jääts ja Maido Selgmäe. Tooja Eesti Rahva Muuseum.

Film linastub kolmapäeval, 12. oktoobril kell 18 Tallinnas Balti filmi- ja meediakooli kinos Supernova ja reedel, 14. oktoobril kell 18 Tartus Eesti Rahva Muuseumis. Sissepääs tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles