Eesti keeles ilmub kultusromaan

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Väljasõit rohelisse» romaani põhjal valmis 1979. aastal Andrei Tarkovski kultusfilm «Stalker»
«Väljasõit rohelisse» romaani põhjal valmis 1979. aastal Andrei Tarkovski kultusfilm «Stalker» Foto: Kaader filmist

Ilmub Arkadi ja Boriss Strugatsk legendaarne ulmeromaan. 

«Väljasõit rohelisse» uusversioon on Boriss Strugatski poolt uuesti läbi vaadatud ja täiendatud, lisatud on järelsõna raamatu valmimise asjaoludest ja Ursula K. Le Guini eessõna.  

Varasemalt on teos eesti keeles ilmunud 1987. aastal «Mirabilia» sarja raamatus «Miljard aastat enne maailmalõppu». Legendaarse ulmeromaani on tõlkinud Maiga Varik.

Arkadi ja Boriss Strugatski «Väljasõit rohelisse»
Arkadi ja Boriss Strugatski «Väljasõit rohelisse» Foto: Raamat

Uus raamat ilmub kirjastuse Tänapäev sarjas «Punane raamat».

Vendade Strugatskite ulmeromaanis «Väljasõit rohelisse» on Maad külastanud tulnukad, kes  lahkudes on maha jätnud mitu prahti täis maandumispaika, mida hakatakse nimetama Tsoonideks. Piknikulistest maha jäänud kortsus tsellofaanitükkidele ja läikivatele õllepurgirõngastele lähenevad ettevaatlikult, aga väga uudishimulikult inimrotid, stalkerid, kes üritavad kõiksugu jõledate vigastuste ja surmaga riskides kübemeid tulnukate rämpsust oma urgudesse tassida.

«Väljasõit rohelisse» romaani põhjal valmis 1979. aastal Andrei Tarkovski kultusfilm «Stalker».

Vennad Arkadi ja Boriss Strugatski on kuulsaimad vene ulmekirjanikud. Nende põhiteosteks võib pidada «Keskpäeva maailma» seeriasse kuuluvaid romaane ja jutustusi, mis väljendavad kujukalt autorite tingimatut usku humanismi. Sõjaväelise haridusega Arkadi Strugatski suri 1991. aastal. Vendadest noorem, Boriss, kes õppis ülikoolis astronoomiat, lahkus aastal 2012.  Vendade looming on mõjutanud tervet plejaadi hilisemaid loojaid lisaks kirjandusele ka muudes valdkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles