Võimas ja võimekas Mogutši

Nikolai Karajev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 09.10.2016. 
Vene teatrilavastaja Andrei Mogutši. Pildil Andrei Mogutši. 
FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Tallinn, 09.10.2016. Vene teatrilavastaja Andrei Mogutši. Pildil Andrei Mogutši. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/PM/SCANPIX BALTICS

Eestit külastas Venemaa nimekaim teatrilavastaja Andrei Mogutši. Äsja lõppenud Kuldse Maski festivali üheks suurimaks menukiks oligi Ivan Võrõpajevi näidendi järgi tehtud Andrei Mogutši lavastus «Joobnud».

Mogutši on suutnud kogu elu end aina uuest küljest näidata, avaldades sellega kõigile muljet: kunagi oli tegu peaaegu põrandaaluse lavastajaga, traditsioonide purustaja ja kaanonite lammutajaga, nüüd on ta aga Tovstonogovi-nimelise Suure Draamateatri kunstiline juht, see aga on nii nimekas Piiteri teater, et selles on paratamatult küllaga traditsioone.

Mogutši ise ei arva samas sugugi, et ta oleks märkimisväärselt muutunud: «Mulle on alati ja kõikjal olnud peamine otsida ehtsust – nii traditsioonis kui ka uuendustes.» Varasem elaangi on tal igati alles. Muutunud on ainult mastaap: varem pakkusid Andrei Anatoljevitšile huvi konkreetsed lavastused, nüüd aga juhib ta enda sõnul tunduvalt suuremaid kunstiprojekte, korraldab Suure Draamateatri nime all omamoodi performance’eid.

Vähemalt arvab ta nii praegu. Enne intervjuud hoiatas Andrei Anatoljevitš, et selle tekst tuleb temaga kindlasti kooskõlastada, sest lavastaja mõttelend on kiire ja tormiline. Täna arvab ta ühtmoodi, homme aga võib-olla täiesti teistmoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles