Vaata: ameeriklased tegid Eestist ülistava dokumentaalfilmi (5)

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA tuntud majandustegelane dr. Richard Rahn ja näitlejanna ning saatejuht Emerald Robinson tegid dokumentaalsarja «Improbable Success» ühe osa Eestist. Dokumentaalfilm näitab Eestit kui majanduslikult silmapaistvat väikeriiki. Sarja raames on varem valminud saade näiteks elust ja arengutest nii Tšiilis kui Šveitsis. 

Saatesarja eesmärk on avardada ameerika keskklassi televaatajate silmaringi ja aidata majandusest sügavuti mittehuvitatud inimestel avastada uut ning huvitavat. Eestit puudutavas osa jutustatakse lühidalt ümber meie lähiajalugu ja taasiseseisvumine, mille sündmuste kirjeldamisega aitab majandusteadlane Meelis Kitsing.

Loo jutustamisel keskendutakse saavutustele nii riiklikus kui erasfääris. Intervjueeritakse kunagist peaministrit Mart Laari, räägitakse Eestist kui e-riigist, kus saab firma luua vaid loetud minutitega ning id-kaardi abil kodust väljumata maksta maksud.

Dokumentaalsarja tootjate sõnul on maailmas hetkel väga palju pessimismi, majanduslik stagnatsioon valitseb väga paljudes vanades riikides.

«Ometi on riike ning ühiskondi, mis saavutanud majandusliku kasvu ja edu vaid lühikese ajaga - 30, 40 või 50 aastaga. Enamuse on edukad maavarade või välisabita. «Improbable Success» dokumenteerib selliseid riike ümber maailma ning proovib Ameerika televaatajale jutustada nende riikide loo. Eestit avastati kui endise Nõukogude Liidu vabariigi vabanemise ja edasise arengu lugu, maitsestades seda nopetega kohalikust kultuurist ja inimestest.»

Rahn ja Robinson külastasid Eestit möödunud aasta sügisel ning võttemeeskond koosnes Eesti kohalikest tegijatest. Dokumentaalsarjas on kasutatud Eesti Filmiarhiivi materjale.  

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles