Surm? Vist mitte veel...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonard Cohen
Leonard Cohen Foto: Kuvatõmmis

Leonard Cohen

You Want It Darker

Columbia

Hinne: 5

Leonard Cohenist on raske kirjutada, mainimata vanust (82) ja asjaolu, et keegi Zimmerman sai Nobeli kirjanduspreemia, kuigi mitmed hääled oleks tahtnud selles positsioonis näha pigem Cohenit. Kõigile Coheni pooldajatele oleks selles vastasseisus väikeseks võiduks tema uus album, selle tasemeni pole Dylan juba mõnda aega küündinud. Albumi nimi, teemad lahkumistest ja hüvastijättudest ning taas kord see artisti vanus on tinginud, et plaati on hakatud tembeldama «hauaplaadiks» ja «testamendiks».

Võib-olla aga aetakse Cohenit ennatlikult hauda. Ehkki plaati kuulates ja ühtlasi ka väga vanale Cohenile mõeldes, võib tõesti tekkida tunne, et äkki nüüd on kõik, ei tundu plaadi autor veel nii mõtlevat. Ta on laulnud Jumalast ja armastusest alati ambivalentselt, nii et tõlgendamisega on probleeme olnud – tuntuimaks looks muidugi «Hallelujah», mis jutustab toorast pärit lugusid ja Coheni suhtest tolle raamatu peategelasega. Noorema Buckley kuulsaim töötlus sellest oli aga läbinisti «lihalik» ja Suure Vaimu asemel hõljus seal tunne, et ehk lauldakse hoopis orgasmist. Polegi tähtis, kas Cohen algselt sellist tõlgendusruumi jätta tahtis, kuid nii läks ja kõik asjaosalised on sellest olukorrast võitnud, sõnad sügavust juurde saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles