Vaata väliseestlaste filmikonkursi võidutööst, milline elu kihab praamijärjekorras (1)

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praamijärjekorras võib aega veeta ka tantsides.
Praamijärjekorras võib aega veeta ka tantsides. Foto: Kaader filmist

Torontos jätkuv dokumentaalfilmide festival EstDocs, mis nimetab end suurimaks (ja parimaks) eesti kultuuriürituseks väljaspool kodumaad, kuulutas oma lühifilmide konkursi võitjaks dokumentaalfilmi «Saaremaale!».

Jaak Kilmi ja Aleksandr Heifetsi lugu räägib humoorika varjundiga jaanipäevaeelsest praamijärjekorrast Virtsus nii sabasseisjate eneste kui ka kohalike elanike pilgu kaudu.

Žürii tõstis esile filmi erilist jutustamisviisi, montaaži, huumorit ja tundehoogsust.

Kilmi ja Heifets võitsid sama konkursi ka mullu filmi «Hilda» eest.

Teise koha sai Riho Västriku film «Kõik Tallinna!», mis näitab üht mahajäetud laudahoonet. Žürii nimetas filmi Eesti ajaloo ühe aspekti ilusaks metafooriks ja hindas selle visuaalset poolt.

Kolmas koht läks Sari Sari filmile «In the City», mis kujutab endast visuaalset poeemi linnakeskkonnast, maalides žürii hinnangul sellest väga sugestiivse pildi.

Rahvusvahelisel konkursil osales 12 filmi, mille autoriteks võisid olla nii professionaalsed kui harrastusautorid. Konkursile võis saata filme, millel on seos Eestiga või eestlastega ja filmide pikkus ei tohtinud ületada seitset minutit.

Žüriisse kuulusid Karin Hazé, Eeva Mägi ja Matt Toom.

Festival kestab Torontos 4.-8. novembrini. Selle põhiprogrammis on üheksa filmi, mis kõik puudutavad Eestit ja eestlust.

Vabatahtlike korraldatud festivali direktor on Kristi Sau Doughty.

Kõik lühifilmide konkursi tööd leiad siit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles