Beethoveni kantaadid Viljandis ja Tallinnas

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kaljuste.
Tõnu Kaljuste. Foto: EMTA

EMTA sümfooniaorkester, koor ja solistid toovad Tõnu Kaljuste dirigeerimisel kahel päeval publikuni suurejoonelised, enamasti vaid legendina tuntud «Keisrikantaadid» 1790. aastast, Beethoveni karjääri algusaegadest. 

«19-aastane Beethoven väljendab uhke keisrialamana siirast aukartust ning koos eakaaslasest tekstiautoriga, mungaseisuses Severin Averdonkiga, pühitseb neis kantaatides surma ja ülestõusmise müstilist riitust. Beethoven ei elanud tolleaegses Bonnis ka keisrist nii kaugel, kui arvata võiks. Kuurvürst Maximilian Franz, kelle kapellis noor helilooja teenis, oli nii surnud keiser Josephi kui troonile tõusnud Leopoldi vend, ning sündmused olid Bonni õukonnas seega lausa perekondlikku laadi» rääkis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia muusikateaduse osakonna juhataja prof Toomas Siitan.

Kontserdid toimuvad reedel, 18. novembril kl 19 Viljandi Pärimusmuusika aidas ja laupäeval, 19.11 kl 19 Estonia kontserdisaalis. Solistid Maarja Helen Oserov (viiul), Maria Valdmaa (sopran), Mati Turi (tenor)
ja Tamar Nugis (bass).

Kavas Beethoveni Leinakantaat WoO 87 keiser Joseph II surma puhul, Vaughan Williamsi «Lark Ascending» ja  Beethoveni Kantaat WoO 88 Leopold II keisriks kuulutamise puhul.

Kontserdid toimuvad koostöös Eesti Kontserdiga sarja «Kuldne klassika. Beethoven» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles