Avatakse tähelepanuväärse sürrealisti näitus

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Delvaux (1897–1994)"Naine peegli ees" 1948 Tušš, akvarell. Erakogu, deponeeritud Musée d’Ixelles’i, Brüssel
Paul Delvaux (1897–1994)"Naine peegli ees" 1948 Tušš, akvarell. Erakogu, deponeeritud Musée d’Ixelles’i, Brüssel Foto: Repro

Kumu kunstimuuseumi suures saalis avatakse 20. sajandi ühe silmapaistvama sürrealisti Paul Delvaux loomingu näitus. Näitus «Paul Delvaux. Unest ärkaja» kutsub avastama maalikunstniku mõistatuslikku pildimaailma.

Belgia sürrealisti Paul Delvaux’ ebatavaliselt sidus pildikeel on kordumatu süntees motiividest, mis on elanud tema kujutluses alates lapsepõlvest. Neist motiividest moodustub alternatiivne ja ajatu reaalsus, mille Delvaux kannab üle oma loomingusse. Tema maalide tavatu, sageli salapäraseid naisakte kujutav universum eirab igasugust ratsionaalset ja üldkehtivat loogikat, pakkudes meile võtit unenäolisse ja poeetilisse tegelikkusesse.

Delvaux ei ole tavaline sürrealist. Mõne üksiku erandiga jäi ta koolkonna tegevusest kõrvale, soovides säilitada intellektuaalset sõltumatust. Erandi tegi kunstnik René Magritte’ile – viimase mõjutustega töid saab näha ka Kumu kõiki Delvaux’ loominguperioode kajastaval näitusel.

Paul Delvaux (1897–1994)"Kahekõne" 1974 Õli, Musée d’Ixelles, Brüssel
Paul Delvaux (1897–1994)"Kahekõne" 1974 Õli, Musée d’Ixelles, Brüssel Foto: Repro

Näituse avamispäeval, 24. novembril on võimalik kohtuda Paul Delvaux’ teoste kollektsionääri Pierre Ghêne’iga, näituse kuraatori Claire Leblanciga (Musée d’Ixelles, Brüssel) ja koordinaatori Liis Pählapuuga. Vahetult enne avamist kell 17.00 saab osaleda kuraator Claire Leblanci juhitud näitusetuuril.

Näitusega kaasneb üritustesari «Delvaux & Draw» , mis koosneb neljast modelliga aktijoonistussessioonist Kumu näitusesaalis Paul Delvaux’ teoste keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles