Georg Malvius lavastab Eesti Draamateatris

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lavastaja Georg Malvius
Rootsi lavastaja Georg Malvius Foto: Sille Annuk / Postimees

Pühapäeval, 27. novembril esietendub Eesti Draamateatris «Armunud Shakespeare», mille lavastab Georg Malvius.

20-aastane William Shakespeare on loomingulises kriisis: näidendi tähtaeg kukub, kuid inspiratsiooni pole. Aga ta leiab oma muusa – kirglikult teatrit ja Shakespeare’i loomingut armastava Viola.

Mitte miski, isegi mitte tollasel Inglismaal naiste teatritegemist keelav seadus ega kõrgest soost kosilane ei takista Violat lavale astumast. Taustal pulbitsevad lavatagused intriigid ja abieluga kauplemine, õukond ja kõrts, kui noorte keelatud armuseikluste tiivul paneb Shakespeare kirja näidendi, millest on tänaseks saanud vist maailma kuulsaim armastuslugu «Romeo ja Julia». 

Karmo Nigula / Foto: Dmitri Kotjuh
Karmo Nigula / Foto: Dmitri Kotjuh Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Will Shakespeare mängib sel hooajal teatriga liitunud Karmo Nigula ning Violat Piret Krumm. Teistes osades Mait Malmsten, Ülle Kaljuste, Indrek Sammul, Tiit Sukk, Robert Annus, Liisa Saaremäel, Maria Klenskaja, Marta Laan, Markus Luik, Taavi Teplenkov, Guido Kangur, Hendrik Toompere jr, Jüri Tiidus. Külalistena teevad lavastuses kaasa Lauri Liiv, Kristo Viiding, Veljo Reinik ja Andrus Vaarik.

Näidendis on Elizabethi-ajastu vürtsikat hõngu, ajaloolisi tõsiasju ja tegelasi ning rohkesti vihjeid Shakespeare’i teostele. Shakespeare’i enda (1564–1616) tegelikust eluloost sel perioodil (1585–1592) pole peaaegu midagi teada, aga eks seda lennukam saabki olla kujutluspilt tema surematu teose sünniloost. 

«Armunud Shakespeare» toob Eesti Draamateatrisse taas lavastaja Georg Malviuse ja kunstnik Ellen Cairnsi, kelle eelmine ühine töö oli «Väike õuduste pood» aastal 2000. Malviuse esimene lavastus Draamateatris oli «Ämbliknaise suudlus» (1996), osades Jüri Krjukov ja Ain Lutsepp.

Lee Halli näidendi aluseks on Marc Normani ja Tom Stoppardi samanimelise filmi (1998) stsenaarium. «Armunud Shakespeare’i» esmalavastus oli juulis 2014 Londonis Noel Coward Theatre’s.

«Armunud Shakespeare»

  • Autor Marc Normani ja Tom Stoppardi stsenaariumi adapteerinud Lee Hall
  • Lavastaja Georg Malvius 
  • Kunstnik Ellen Cairns
  • Valguskunstnik Palle Palme
  • Helilooja Rasmus Puur
  • Koreograaf Maiken Schmidt (Tallinna Linnateater)
  • Lavavõitluse seadjad Rein Oja ja Indrek Sammul
  • Tõlkinud Anu Lamp
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles