Eesti muusikud helindavad «Psühho» dušistseeni

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfred Hitchcocki legendaarse «Psühho» ikooniline dušistseen.
Alfred Hitchcocki legendaarse «Psühho» ikooniline dušistseen. Foto: Kaader filmist

USA tuntumaid dokumentaliste, režissöör Alexander O. Philippe ja helilooja Jon Hegel salvestavad eesti muusikute ning helirežissöör Johannes Lõhmusega filmimuusikat uuele dokumentaalfilmile. Järgmisel aastal esilinastuv «78/52» keskendub Alfred Hitchcocki legendaarse «Psühho» ikoonilisele dušistseenile. 

Eestisse sattus režissöör kaks aastat tagasi PÖFFi raames eesti muusikute showcase'ile. Kuuldu ja nähtu vaimustas teda sedavõrd, et tekkis soov järgmise filmi muusika salvestada Eestis.

«Eesti muusikute tase on absoluutne maailmaklass. Kui helilooja sai uue dokumentaalfilmi muusika valmis, oli aeg küps ning meie koostööpartnerid siin Eestis organiseerisid kõik ära. Meil õnnestus kaasata tippmuusikud,» ütles Philippe intervjuus Postimehele. «Loomulikult olime pisut närvis, kuna ei olnud ju nende konkreetsete muusikutega varem kohtunud ning lendasime siia nii kaugelt. Aga esimesed 20 sekundit salvestust rahustasid koheselt, sest tulemus oli suurepärane. Juba praegu teame, et tahame ka tulevikus siin tööd teha. See on minu võimalus tõsta Eesti rambivalgusesse.»

Dokumentaalfilmi «78/52» režissöör Alexander O. Philippe ja helilooja Jon Hegel Viimsi Püha Jaakobi kirikus.
Dokumentaalfilmi «78/52» režissöör Alexander O. Philippe ja helilooja Jon Hegel Viimsi Püha Jaakobi kirikus. Foto: Jaanus Lensment

Salvestusel osalesid Hanna-Liis Nahkur, Hendrik Soon, Sandra Klimaite ja Andreas Lend. 

Dokumentaalfilm «78/52»  räägib filmiajaloo ühes kõige kuulsamast stseenist: Hitchcocki «Psühho» dušistseenist. Selles püütakse avada vaid kaks minutit kestnud legendaarse, lausa ikoonilise stseeni tagamaid ning püütakse avada selle sünnilugu.

Filmis räägivad teiste seas näiteks Hitchcocki «Psühhos» mänginud näitleja Janet Leigh tütar Jamie Lee Curtis, Leigh kehadublant Marli Renfro, näitleja Elijah Wood, filmirežissörid Peter Bogdanovitch ja Guillermo del Torro ning produtsent Danny Elfman. 

Salvestusel osalesid Hanna-Liis Nahkur, Hendrik Soon, Sandra Klimaite ja Andreas Lend. Helirežissöör on Johannes Lõhmus.
Salvestusel osalesid Hanna-Liis Nahkur, Hendrik Soon, Sandra Klimaite ja Andreas Lend. Helirežissöör on Johannes Lõhmus. Foto: Jaanus Lensment
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles