NO99 asus Prantsusmaad vallutama

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater NO99 «Kõnts». Lavastajad-kunstnikud Ene-Liis Semper, Tiit Ojasoo
Teater NO99 «Kõnts». Lavastajad-kunstnikud Ene-Liis Semper, Tiit Ojasoo Foto: Tiit Ojasoo/ Teater NO99

Teater NO99 turnee jätkub tänasest külalisetendustega Belgias ja Prantsusmaal.

Järgmised kolm nädalat mööduvad teater NO99'l prantsuskeelse kultuuriruumi lavadel. Brüsselis Flaami Kuninglikus Teatris (KVS) alanud pikk sügisturnee viib edasi Prantsusmaal.

Detsembris annab Teater NO99 trupp Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastustega «NO43 Kõnts» ja «NO51 Mu naine vihastas» kokku 8 külalisetendust sealse skeene ühe olulisema teatri, Philippe Quesne'i juhitud Nanterre Amandiers laval. Selline peamiselt külalisetendusi hõlmav turnee on seni Eesti teatrite puhul harukordne nähtus.

Hetk lavastusest «Mu naine vihastas», fotol Juhan Ulfsak aktsioonis.
Hetk lavastusest «Mu naine vihastas», fotol Juhan Ulfsak aktsioonis. Foto: NO99

Külalisetendused statsionaarsetes teatrites on mõneti isegi olulisem viis Euroopa teatrielus osalemiseks kui teatrifestivalid. Lavastused, mis on valitud teatrite hooajaprogrammidesse, sulanduvad loomulikumalt kohalikku kultuuriellu.

Pariisi sateliitlinnas Nanterre'is asuv teater Nanterre Amandiers on prantsuskeelses Euroopas silma paistmiseks üks paremaid paiku. Muidu tsentraliseerituse poolest tuntud Prantusmaal on teatrimaastik jõuliselt detsentraliseeritud ja nii asuvad riigi parimad teatrid tihti mujal kui Pariisi kesklinnas.

Nanterre'i teatrit Amandiers juhib Prantsusmaa rahvusvaheliselt vaieldamatult tuntuim lavastaja Philippe Quesne. Enne teda juhtis sama teatrit legendaarne Patrice Chereau.

Teater NO99 esineb Nanterre'is pikalt: 5 etendust Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastust «NO51 Mu naine vihastas» (2/3/4/5/6 detsembril) ja seejärel 3 etendust «NO43 Kõntsa» (9/10/11 detsembril). Teater NO99 kõrval on Nanterre Amandiers 2016/2017 hooaja programmis prantsuse poeetilise sõnateatri korüfee Claude Régy, Richard Maxwell New Yorgist, filmilavastajana tuntud Apichatpong Weerasethakul Taist ning koreograafialegendid Luchinda Childs ja Anne Teresa de Keersmaeker.

Enne Nanterre Amandiers'd külastab Teater NO99 sügisturnee lavastusega «NO51 Mu naine vihastas» veel kahte linna prantsuskeelses teatriruumis.

24. ja 25. novembri õhtul astutakse üles prantsuskeelses Belgias Charleroi' Palais de Beaux-Arts'is ning 28. ja 29. novembril Põhja-Prantsusmaal Villeneuve d'Ascq'is üleregionaalsel Next Festivalil, mille programmis on Teater NO99-ga kõrvuti belgia koreograaf Alain Platel, ruumi-installatsioone loov Antwerpeni trupp Berlin, aga ka lavastajad Kornél Mundruczó Ungarist või Milo Rau Šveitsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles