President, kes õpetas Kennedy mõrvarile vene keelt

Kerstin Meresma
, välisuudiste reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene esimene president Stanisłaŭ Šuškievič, kes kirjutas alla dokumendile, mis lammutas Nõukogude Liidu.
Valgevene esimene president Stanisłaŭ Šuškievič, kes kirjutas alla dokumendile, mis lammutas Nõukogude Liidu. Foto: Kaader filmist

Aivar Valdre ja Lauri Lippmaa dokumentaalfilm «Šuša», mis täna PÖFFil esilinastub, tutvustab vaatajale Valgevene esimest presidenti Stanisłaŭ Šuškievičit, kes kirjutas alla dokumendile, mis lammutas Nõukogude Liidu, õpetas omal ajal vene keelt ja töötas koos USA presidendi John Kennedy mõrvariga.

Tegu oleks nagu mõne eestlase maavanaisa eluloofilmiga, mitte Valgevene endist presidenti, teadlast ja kirjanikku tutvustava linateosega. Tema lihtne elustiil ja tagasihoidlikkus on ekraanilt näha ega jäta kahtlust, et selle kõige taga peitub tema reaalne isiksus, mitte mõni madal filmitrikk.

Film näibki olevat segu endise presidendi igapäevaelust ja tema minevikutegudest-seiklusest. Ja ega Šuškievič kade ole: lindile on mitmes kaadris jäädvustunud ka filmi autorid, kes keldrist hapukurki toovad, laua taga istuvad ja klaase tõstavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles