Maria Petersoni lavastuses «Isa» mängib Lembit Peterson

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Peterson
Lembit Peterson Foto: Rauno Volmer/Eesti Ajalehed/Scanpix

Täna, 29. novembril esitendub Florian Zelleri näidendil põhinev Maria Petersoni lavastus «Isa», kus mängivad Lembit Peterson, Liina Olmaru, Andri Luup, Anneli Tuulik, Marius Peterson, Sandra Uusberg või Laura Peterson.

Näidendi autor, noor prantsuse romaani- ja näitekirjanik Florian Zelleri näidend «Isa» on autori sõnul «pusle, milles on alati üks tükk puudu ja keegi ei tea, missugune täpselt». Peategelane André, nagu meiegi, otsib muutuvas maailmas inimesi, kes räägiksid tõtt, ja püüdleb vaatamata totaalsele kaosele totaalse selguse poole.

Zelleri «Isa» pälvis 2014. aastal prantsuse kõige olulisema teatripreemia Molière`i auhinna parima näidendi kategoorias. Hetkel on ta üks mängitumaid autoreid Euroopas ja mujal. Prantsuse nädalalehe L`Express arvamusel on Zeller «parim prantsuse dramaturg Yasmina Reza kõrval» ja The Guardiani silmis «meie ajastu kõige inspireerivam näitekirjanik».

Teatri kodulehel kirjeldatakse lavastust nii: Mis toimub selles korteris? Kas vana mehe tütar ütles tõesti, et jätab mehe üksi Pariisi ja kolib ise Londonisse? Või mõtles mees selle välja? Kas see neljakümnendates mees, kes liigub ringi elutoas ja köögis, on tundmatu või tuttav, keda vana mees enam ära ei tunne? Ja kas korter, milles oleme, on ikka vana mehe oma või usub ta, et on kodus, kuid tegelikult on kuskil mujal? On ta omade või võõraste juures?

Zeller kirjutas 22-aastaselt oma esimese romaani «Kunstlumi», võitis aastal 2004 oma kolmanda romaani «Kurjuse võlu» eest maineka kirjandusauhinna Prix Interallié, asus kirjutama teatrile ja saavutas peagi tuntuse ka näitekirjanikuna.

Theatrumi «Isa» on vaheajata ja kestab 1 tund ja 40 min.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles