Ilmus Argentiina krimikuninganna romaan «Betty Boop»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentiina krimikuninganna Claudia Piñeiro romaan «Betty Boop»
Argentiina krimikuninganna Claudia Piñeiro romaan «Betty Boop» Foto: Raamat

Toledo kirjastuselt on Maria Kalli tõlkes ilmunud Argentiina krimikuningannaks tituleeritud Claudia Piñeiro romaan, kus 1930ndate multifilmikangelanna Betty Boopi järgi hüüdnime saanud peategelane jälgib mõrvaahelat rikaste asumis ja sellest tõukuvalt ka võimusuhteid ühiskonnas.

Mitmete bestsellerite autor Claudia Piñeiro (1960) on klassikute Borgese ja Cortázari järel kõige tõlgitum Argentiina kirjanik. Tema värskendavalt omanäolise stiiliga loomingut iseloomustab terav pilk sealsele ühiskonnale, millele ta sageli läheneb läbi mõrvaloo intriigi. Ka «Betty Boopi» (2011) süžee käivitajaks on mõrvade seeria ja seda asub lahendama kirjanikust peategelanna, kes esindab ikoonilisele Betty Boopi tegelaskujule viidates arukat ja sõltumatut, kuid samal ajal igati naiselikku naisetüüpi.

Piñeiro jaoks on krimižanr vahend, mis ühelt poolt annab võimaluse luua elulisi karakteriga tegelaskujusid ning nauditavalt teravat ja humoorikat dialoogi, ning teisalt lahata meedia ja võimu suhteid kaasaegses ühiskonnas. Üks olulistest küsimusest raamatus ongi see, kelle käes on info ja seeläbi ka võim, mis juhib nii inimsaatusi kui sotsiaalseid protsesse.

Kui ajakirjanduse positsiooni ja uue meedia teema on hõlpsasti üle kantav ka siinsetesse oludesse, siis just Argentiinale eripärase nähtusena on autori iroonilise vaatluse all nn country club’id ehk suletud rikaste asumid, mida viimistletud idüllist ja naeruväärsuseni viidud turvameetmetest hoolimata vapustab üks surm teise järel.

Toledo kirjastus on pühendunud eelkõige hispaaniakeelsete maade kirjanduse tutvustamisele, Argentiina autoritest on 2016. aastal ilmunud veel Ladina-Ameerika buumi klassiku Julio Cortázari jutukogu «Mängu lõpp» Ruth Sepa tõlkes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles