10 raamatusoovitust Krista Kumbergilt

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Kumberg
Krista Kumberg Foto: Arvo Tarmula

Lõppeva aasta parimad palad raamatupoodidest, soovitab lastekirjanduse uurija ja kirjanduskriitik Krista Kumberg. 

Foto: Raamat

Lauri Sommer «Lugusid lõunast». Kummalised ja kummastavad lood tõsielust stiilis usu või ära usu, sõnad on seal säetud nii, et hakkad pilte nägema – väega raamat, väegade kirjandus.

Kadri Tüür, Urmas Viik «Muhu inglid». Sõna ja pilt annavad edasi «meite oma Muhumaa» etnograafilist temaatikat, kasutades selleks nii tikandit kui koomiksit, ilus raamat nagu muhulaste rahvariided, naise elukaar kenasti keskel ja muiata saab mitu korda.

Eno Raud «Luige huige». Tõhus tükk lasteluule klassikat uues, õhkamavõtvalt kaunis kujunduses.

Triinu Laan «Vana katkine kass». Siitilmast minemise ja sealtilma asjade südamlik ja lohutav teejuht kõige noorematele.

«Metsavaimu heategu: Sada eesti muinasjuttu metsast ja meist». Paks ja põnev, ennekuulmatud lood, mõni ajas/ajab hirmu peale, näh, ja ise veel uhkustame, et oleme metsarahvas! 

Foto: Raamat

Matthias Johann Eisen «Eesti imede ilmast». Uhke ja ootamatu kujundusega (Angelika Schneider) kogumik-jutuvara, mida kõigepealt lugeda lastele, siis raamat neile pärandada, et nemad loeksid oma lastele ja siis pärandavad nemad selle… jne.

David Almond «Minu nimi on Mina». Kirgastav vaade väikese ja erilise tüdruku mõttemaailma. Me ei kujuta ettegi, mille üle nad juurelda võivad, et nad võivad olla nii loomulikul moel loomingulised… ja nii kaitsetud, näiteks raamidesse surumise ees.

Lara Williamson «Poiss, kes seilas tugitoolis üle ookeani». Kuidas saab olla ühtaegu nii kurb ja nii naljakas ja… nii mõtlemapanev?!

Leslye Walton «Ava Lavenderi iseäralikud ja kaunid kannatused». Nagu „Sada aastat üksindust“, aga noore naisinimese lainele häälestatud, ja ongi kaunis ja on kummaline perekonnalugu (muuseas, tiivad on tülikad).

Foto: Raamat

Leelo Tungal «Lumemees Ludvigi õnn». Hullult ilus pildimaailm, milles on süüdi Regina Lukk-Toompere, ja lumememmede vesiste lugude seast tõuseb see esile õnneliku lõpplahendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles