Poola kavatseb osta Leonardo da Vinci «Daami hermeliiniga»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci «Daam hermeliiniga»
Leonardo da Vinci «Daam hermeliiniga» Foto: Wikipedia.org

Poola valitsus kavatseb osta ära erakunstikogu, milles on Leonardo da Vinci maal «Daam hermeliiniga», teatasid kultuuriministeerium ja kohalik meedia kolmapäeval.

15. sajandi lõpus maalitud «Daam hermeliiniga» on kuulsaim Poolas eksponeeritav maal ning see kuulub 200 aastat vanasse kollektsiooni, mille väärtuseks hinnatakse kaks miljardit eurot.

Kunstikogu kuulub Czartoryski vürstiperekonnale ja asub praegu Krakówi riiklikus muuseumis, mida haldab Poola kultuuriministeerium.

Asekultuuriminister Jarosław Sellin avalikustas kunstikogu soetamise plaani teisipäeval parlamendis kultuurihangete rahastamist arutades.

«Poola riik ja sellega ka poola rahvas saab ühe maailma kõige väärtuslikuma kunstikogu omanikuks, selles on töö, mida paljud kunstiajaloolased peavad «Mona Lisast» paremaks,» vahendas uudisteagentuur PAP aseministri sõnu.

Kunstikogu rajas 1801. aastal vürstinna Izabela Czartoryska.

Kultuuriminister Piotr Gliński ütles kolmapäeval AFP-le, et ministeerium astub samme kollektsiooni staatuse kohta lõpliku otsuse langetamiseks. See nõuab kokkulepet fondi esimehe vürst Adam Karol Czartoryskiga, kes elab Madridis.

Ministeerium tahab kindlustada, et kollektsioon ei lahkuks Poolast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles