Linale jõuab dokumentaalfilm Tiit Pääsukesest, kunstist ja viskist

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Urbla dokumentaalfilm «Tiit Pääsuke ja tembitud värvid».
Peeter Urbla dokumentaalfilm «Tiit Pääsuke ja tembitud värvid». Foto: Kaader filmist

23. detsembrist saab kinos Artis vaadata Peeter Urbla dokumentaalfilmi «Tiit Pääsuke ja tembitud värvid».

Dokumentaalportree Eesti kunsti ühest prominentsemast maalijast Tiit Pääsukesest, maagiliste pildimaastike loojast, suurepärasest jutustajast, naise kauniduse austajast, kolonelist viskiklubis Tallinn Uisge Beatha Club.

Film süvenemisest tema loominguprotsessi vaevadesse ja rõõmudesse, kaasaminekust tema ideedega, tema kunsti nautimisest, tema kaaslastest ja harrastustest, et jäädvustada põnev pilt sellest tõeliselt šarmantsest härrasmehest – loojast par exellence...  ja avada ta talent ajaloole kergelt tembituna läbi viskimaitsmise huumoriprisma.

«Maalides komponeerin oma tööde detailid, mu modellid, samuti kui teatri lavastaja töötab näitlejatega…  mu kompositsioonid on kui teatraalsed häppeningid…,» ütleb Tiit Pääsuke.

Tiit Pääsuke on Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor, samas õppejõud aastatel 1971-2014, tema maale on üle 20-ne riigi kunstikogudes, 40 maali Eesti riiklikes kunstivaramutes, isikunäitused Eestis, Soomes, Rootsis, Venemaal, Lätis, Ukrainas, Armeenias, Eesti Looduskaitse Seltsi auliige, Valgetähe teenetemärgi kavaler.

Peeter Urbla on režissööri ja produtsendina olnud töös ligi 40 mängu-, dokumentaal- ja lühifilmi juures. Käesolev film on juba viies Peeter Urbla osalusel Exitfilmis valminud kunstnikufilmist.

Filmi valmimist on toetanud Eesti Kultuurkapitali audiovisuaalne sihtkapital.

  • Autor: Peeter Urbla
  • Monteerija: Jaan Kolberg
  • Helitöötlus: Ataraxia
  • Heliloojad: Mingo Rajandi, Haar Tammik
  • Konsultant: Toomas Tiivel
  • Graafiline kujundus: Mari Kaljuste ja Britt Urbla Keller
  • 74 minutit
  • Tootja: Exitfilm OÜ  2016
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles