Eesti betoonehitis maailmas tähelepanu all

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auhinnatud betoonehitis KODA by Kodasema.
Auhinnatud betoonehitis KODA by Kodasema. Foto: Kodasema

Business Insider reastas möödunud aasta kümme innovatiivsemat kodu, esimesena on ära märgitud Eesti arhitektuuribüroo Kodasema energiasäästlik, loodussõbralik ja liigutatav väikemaja KODA.

Maja on tänu sisseehitatud IT-tarkusele iseõppiv ja ümbritsevaga kohanduv. Maja arendatakse Tallinna külje all asuvas labor-tehases, kus saab prototüübiga ka tutvuda. KODA esitleti esmakordselt 2015. aasta sügisel Tallinna Arhitektuuribiennaalil ja Disainiööl.

Berliinis toimunud World Architecture Festivalil oli KODA betoonmaja üks kümnest kogu maailmast valitud Small Project Prize kategooria finalistist. Lisaks World Architecture Festivalile hinnati KODAt hiljuti hõbemedaliga Ameerika Arhitektuuriauhindadel - American Architecture Prize for Interior Design 2016.

Eesti Arhitektide Liidu aastapreemiate jagamisel peeti KODA by Kodasema aga viimase kolme aasta parimaks väikeobjektiks, tunnustust jagati Metsakõlakodadega RUUP.

Eestis saab «tehase väravas» baasvarustusega KODA soetada 100 000 € eest, millele lisanduvad käibemaks, transport, paigaldus ja liitumine. KODA võib ka rentida 670 € eest kuus. Baasvarustus tähendab täisviimistlust - purjemustriga kõigekindlast betoonist, päikesepaneelid katusel toodavad rohkem energiat kui maja ise tarbib, neljakihiline klaasfassaad ja vaakumisolatsioonpaneelidega soojustus ei karda miinuseid, sisseehitatud automaatika juhib sisekliimat, energia tarbimist ja valgust ning mugava ruumilahendusega duširuum ootab pesijaid.

Autoostule sarnaselt saab baasmudelile lisamugavust (ja soovi korral lisaluksust) juurde valida. Köök tuleb igal kodalasel vastavalt oma vajadustele komplekteerida. Võimalik on ka valida KODA sisearhitektide loodud lahendus - sisseehitatud köögitehnika ja mööblimoodulid või ehitada oma käe järgi. KODA võib olla nii suvemaja kui toimiDA Eestimaa talves. KODA on igapäevaeluks mugavaim 1-2 inimesele ja lemmikloomale.

eluKODA kõrvale sobib tööKODA, stuudio, minihotell. Näiteks Rocca al Mare kooli õpilased asuvad jaanuarist toimetama kolmes õpiKODAs. 

Vaata teisi 2016. aasta innovaatilisi kodusid siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles