Ainulaadne võimalus: Eesti kuulsad animafilmid korraga kinolinal

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Tenderi «Linnugripp»
Priit Tenderi «Linnugripp» Foto: Kaader filmist

16. ja 17. jaanuaril linastuvad Tallinnas kinos Sõprus ning Tartu Elektriteatris neli eelmisel aastal valminud ning rahvusvahelistel filmifestivalidel enim tunnustust pälvinud Eesti või Eesti kaastootmisel valminud lühianimafilmi. 

Linastus & kohtumine tegijatega: Rahvusvaheliselt hinnatud uued Eesti lühianimafilmid from Fork Film on Vimeo.

  • 16. jaanuaril kell 19 Tallinnas kinos Sõprus
  • 17. jaanuaril kell 19 Tartu Elektriteatris

Teiste hulgas näeb suurel linal Rootsi-Eesti kaastootmises valminud «Amalimbot», mis valiti Eesti kinoajaloo kolmanda filmina maailma tippkolmikusse kuuluvale Veneetsia filmifestivalile ja kandideeris Euroopa Filmiauhinnale parima lühifilmi kategoorias. 

Tähistamaks Eesti animatsiooni edu möödunud aastal, toovad animatsioonistuudiod Nukufilm, Joonisfilm ja Fork Film üheks õhtuks Tallinnas ja Tartus linale eriprogrammi pealkirjaga «Linastus & kohtumine tegijatega: Rahvusvaheliselt hinnatud uued Eesti lühianimafilmid». Programm koosneb neljast 2016. aastal valminud filmist.

Priit Tenderi «Linnugripp» linastus animatsiooni-Cannes’iks peetava Annecy festivali ning maineka Hiroshima animafestivali võistlusprogrammides. Ülo Pikkovi animeeritud dokumentaalfilm «Tühi ruum» võitis auhinna Fredrikstadis, Põhjamaade suurimal animafilmide festivalil. Norra-Eesti koostöös valminud Elin Grimstadi «Igavesed jahimaad», mille kogu animatsioon on valminud Nukufilmis, pälvis parima lühianimafilmi preemia dokumentaal- ja animafilmide festivalil DOK Leipzig – auhind annab võimaluse esitada film ka 2018. aasta Oscaritele. Rootsi-Eesti koostööfilm «Amalimbo», režissööriks argentiina päritolu Juan Libossart ning kunstnikuks ja peaanimaatoriks eestlane Roland Seer, valiti läbi aegade kolmanda Eesti filmina maailma tippkolmikusse kuuluvale Veneetsia filmifestivalile ning kandideeris Euroopa Filmiauhinnale.

 «Kõik on kuulnud, et Eesti animatsioon on maailmas kõrgelt hinnatud, kuid võimalused meie autorite lühianimafilme kodumaal täies hiilguses kinolinal vaadata piirduvad esilinastustega ja festivaliga Animated Dreams. Koostasime programmi «Rahvusvaheliselt hinnatud uued Eesti lühianimafilmid», et luua filmi- ning laiemalt kultuurihuvilistele inimestele veel üks võimalus eestlaste saavutustest animavaldkonnas osa saada ning lõppenud aastal kõige kõrgema festivalilennu teinud filmid ühe õdusa kinokülastuse käigus ära vaadata. Arvestades, kui hästi Eesti autorianimatsioonil läheb ning kui palju filmid igal aastal rahvusvahelistel festivalidel osalevad ja tunnustust leiavad, oleks tore, kui sellisest linastusest kujuneks jaanuarikuine traditsioon,» selgitab programmi koostaja ja «Amalimbo» produtsent Marianne Ostrat. 

Pärast filme leiab aset kohtumine filmitegijatega. Tallinnas, kinos Sõprus, on kohal «Linnugripi» režissöör Priit Tender, «Tühja ruumi» režissöör Ülo Pikkov, «Amalimbo» kunstnik ja animaator Roland Seer ja produtsent Marianne Ostrat ning «Igaveste jahimaade» peaanimaator Triin Sarapik-Kivi. Vestlust juhib Mari-Liis Rebane. Tartu Elektriteatris kohtuvad publikuga Roland Seer ja Marianne Ostrat. Mõlemal linastusel loositakse kinopubliku hulgas välja Roland Seeri Veneetsia filmifestivalil joonistatud ning kenasti raamitud originaalsketš. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles