Helsingi arhitektuur identiteedikriisis

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Löyly on Helsingi uus maamärk.
Löyly on Helsingi uus maamärk. Foto: kuvio.com

Briti ajaleht Financial Times kirjutas, et Soome pealinn Helsingi vaevleb justkui arhitektuurilises identiteedikriisis, tornhotell Clarion laidetakse maha, Löyly ja Lasipalatsi pälvivad kiidusõnu. 

Ajakirjanik Edwin Heathcote'i arvates toimib linn arhitektuurilise testlaborina, kus arhitektuuriliselt eriline ja huvitav materjal on esitletud viisil, mis muidu väga konservatiivsele paigale nagu Helsingi, ebatüüpiline. 

Artiklis kritiseeritakse Helsingis suurt tähelepanu saanud, sadama-alale ehitatud kõrghoonet, tornhotell Clarioni, mis autori arvates on mittemidagiütlev tüüpiline käkerdis. Ta avaldab muu hulgas lootust, et meie põhjanaabrid enam midagi sellist oma linna ei ehita.

Palju saab kiita Helsingi Ülikooli raamatukogu, möödunud kevadel Hernesaaris avatud saun-restoran Löyly ja Lasipalatsi, kus 2018. aastal avatakse kunstimuuseum Amos Rex. Ajakirjanik imestab, miks sellise muuseumi avamise tõttu üldse Helsingisse Guggenheimi planeeriti.

Samas on Helsingi oma praktilisuse ja soomlasliku tagasihoidlikkusega tema arvates väga põnev linn, vahendab mtv.fi briti ajakirjaniku mõtteid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles