Telesaatesari «Üks Koorilaul» on Eesti Kooriühingu aastapreemiate kahekordne laureaat

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telesaatesarja «Üks Koorilaul» sai kaks auhinda
Telesaatesarja «Üks Koorilaul» sai kaks auhinda Foto: Pressimaterjalid

Laupäeval, 21. jaanuaril Estonia kontserdisaalis toimunud galakontserdil jagas Eesti Kooriühing tunnustusi eelmise aasta parimatele tegijatele. Möödunud aastal ETV-s käivitunud telesaatesari «Üks Koorilaul» pälvis laureaadi tiitli kahes kategoorias: Aasta Tegu 2016 on «Üks Koorilaul» ja Aasta Korraldaja 2016 saatesarja projektijuht Kristiina Randoja.

3. septembril 2016 alustas ETV kanalil läbi aegade suurim Eesti koorilaulu tutvustav telesaatesari «Üks Koorilaul». Segakoori K.O.O.R. liikmete ellu kutsutud teleprojektis tuuakse kahe aasta vältel vaatajateni kokku 101 koorilaulu. Teleesituse järel koondatakse laulud HD formaadis videokogumikuks, mis saab väärikaks visiitkaardiks Eesti koorilaulule ning kingituseks Eesti Vabariigile 100. sünnipäevaks.

Projekti kunstilise juhi Raul Talmari sõnul soovitakse saatesarja «Üks koorilaul» vahendusel tuua vaatajateni üks huvitav ja tähtis osa Eesti kultuuriloost ning jäädvustada just praeguse hetke koorilaulu ajapilt tulevastele põlvedele.

Saatesarja vältel saab kuulda nii üldlaulupidudel kõlanud aegumatuid laule kui ka Eesti koorimuusika uudisteoseid. Laulude valikul lähtuti lisaks teoste tuntusele ja kultuuriloolisele tähtsusele ka nende «oma loost», milleks on kas haarav jutustus teose sünniloost, huvitav ajalooline taust või hoopiski jutustaja enda emotsioon selle lauluga seoses. Jutustajateks on huvitavad inimesed paljudelt elualadelt ja nende abil avatakse televaatajale koorilaul mitte ainult muusikute, vaid ka muusikast näiliselt kaugel olevate inimeste pilgu läbi.

Ettevõtmises osales kokku 37 koori, ca 1500 lauljat ja 87 lugude jutustajat. Laulud on salvestatud kümnes kontserdipaigas, mille seas on nii klassikalisi kui ka ebatraditsioonilisi kontserdisaale, nagu Tallinna 21. Kooli aatrium või Eesti Rahva Muuseumi uus kodu Raadil.

«Üks koorilaul» projektijuht Kristiina Randoja on Tallinnas tegutseva segakoori K.O.O.R. üks lauljaid, kes on võtnud kanda saatesarja produtsendi rolli oma igapäevase töö kõrvalt inseneribüroos Tehnolabor. Projekti kunstiline juht Raul Talmar on Tallinna Ülikooli õppejõud, samuti on ta avalikkusele tuntud paljude kooride juhina ning üldlaulupeo dirigendina.

«Üks koorilaul» on ETV eetris laupäevahommikuti kell 9, kordust saab näha neljapäeva hilisõhtul ja reede pärastlõunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles