Linastub dokfilm võimsast arhitektist

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gateway Arc. Eero Saarineni monument St Louisi linnas Missouris.
Gateway Arc. Eero Saarineni monument St Louisi linnas Missouris. Foto: Kaader filmist

Lähipäevil külastab Eestit silmapaistvate arhitektide järeltulija Eric Saarinen, kes kogub siin materjali Eesti sidemetega Soome arhitektist Eliel Saarinenist rääkivaks dokumentaalfilmiks.

Kolmapäeval, 1. veebruaril juhatab Eric Saarinen Kumu Dokumentaalil sisse oma isast, samuti tuntud arhitektist Eero Saarinenist kõneleva filmi, mille produtsendiks ta oli.

Eliel Saarinen sai tuntuks juugendstiilis ehitistega 20. sajandi algul. Tema projekteeritud hooned Helsingis on nt Soome rahvusmuuseum ja raudteejaam, Tartus Pauluse kirik, Tallinnas Lutheri vabriku rahvamaja ning praegune kultuuriministeeriumi hoone Pärnu maanteel.

Film «Eero Saarinen. Arhitekt, kes aimas tulevikku» (Eero Saarinen: The Architect Who Saw the Future) linastub Kumu Dokumentaali käigus 1. veebruaril kell 18. Film on ingliskeelne ja seda vaatama pääseb tasuta. 

Filmi juhatavad sisse Eric Saarinen ja Mait Väljas.

Eestiga on Eero Saarinen (1910–1961) seotud oma isa, Eliel Saarineni kaudu, keda tunneme eelkõige Tallinna 1913. aasta generaalplaani, aga ka Pärnu maanteel n-ö Saarineni maja, Lutheri vabriku rahvamaja ja Tartu Pauluse kiriku järgi.

Eero sündis 1910. aastal Soomes, pere kolis 1923. aastal USAsse, kus ta õppis mööblidisaini ja skulptuuri, 1934. aastal lõpetas ta Yale'i ülikooli arhitektina. Juba lapsena Soomes olles veetis Eero palju aega isa ateljees ja tegi seda ka USAs Cranbrookis kuni Elieli surmani. 1950. aastal asutas Eero oma büroo. Tunnustuse tõi St. Louis' Gateway Arch, järgnesid General Motorsi tehnikakeskus Michiganis, TWA terminal JFK rahvusvahelisel lennuväljal, Yale'i ülikooli jäähall, CBSi peakontor New Yorgis jne.

Eero Saarinen kasutas palju klaasi, terast, alumiiniumi, betooni, ka peegelpindu. Suurt tähelepanu äratasid tema koorikbetoonist elemendid. Mööbli kujundamisel eelistas ta vineeri ja plasti. Tema tuntuim mööbliese on tool «Tulp/Tulip».

Filmis otsib Eero poeg Eric üles oma isa loomingu pärlid. Uusimat droonitehnoloogiat kasutades filmitud võtted näitavad arhitekti ajatu loomingu paremikku esimest korda. Eero Saarineni ootamatu lahkumine 51. eluaastal lõpetas järsult ühe paljutõotavaima karjääri Ameerika arhitektuuris. Veel tänapäevalgi eristub Saarineni looming teistest ning inspireerib 20. sajandi arhitekte ja kunstnikke, kes on lõhkunud mineviku harjumuspäraseks saanud raamid, et luua tugevate joontega julge ameerikalik esteetika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles