Kärbsed lähivaates

Sigrid Kõiv
, Arteri juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
: BIRK ROHELEND :  TALLINN, EESTI : 15DEC16

Pildil on Birk Rohelend. 
 
lt/: Foto: LIIS TREIMANN
: BIRK ROHELEND : TALLINN, EESTI : 15DEC16 Pildil on Birk Rohelend. lt/: Foto: LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Birk Rohelennu «Sa pead suudlema Silvat» meenutas mulle ammu nähtud prantsuse filmi «Irreversible». See tähendab prantsuse keeles «pöördumatu», kuid ma ei mäleta, kas ja kuidas see toona eesti keelde tõlgitud oli. Film on kuulus selle poolest, et sisaldab kümme minutit pikka vägistamisstseeni, nii et vaataja muutub ekraanil toimuva suhtes ükskõikseks – lihtsalt sama vastik on nagu lähiplaanis kärbest vaadata, muud midagi.

Rohelend ise ütles Postimehele antud intervjuus, et üks raamatu inspiratsiooniallikas oli aastaid keldrisse vangistatud ja seal väärkoheldud austerlanna Natascha Kampusch. Jah, too juhtum oli teine, mis mulle seda raamatut lugedes meelde tuli.

Ühesõnaga, (jälle üks) ajakirjanik-detektiiv peaaegu sõidab otsa naisele, kes näeb välja nagu tema lapsepõlvesõbranna. Et sõbranna on aastaid olnud jäljetult kadunud, asub ta lapsepõlveradadele asja uurima. Need rajad on Tallinnast neljatunnise autosõidu kaugusel asuvas väikelinnas, mis, arvestades sõiduaega ja seda, et linnakeses on haigla, võiks olla Põlva või Võru. See on krimikirjanduses õigustatult populaarne tegevuspaik – kena väikelinn, mille tüüne pealispinna all kobrutab pahelisus. Sedasama rahuliku väikelinna õhustikku võinuks raamatus rohkem olla. Praegu peab lugeja vaid usaldama kohaliku konstaabli kinnitust, et üldiselt on siin linnakeses ikka rahulik, isegi igav. Ometi moodustaks idüllilise väikelinna kirjeldus eesootavatele võikustele kontrastse tausta ja jutt oleks veel jubedam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles