Tuleviku koreograafiatähed näitavad end PREMIERE'il

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keity Pook «Sünaps»
Keity Pook «Sünaps» Foto: Kris Moor

Uute koreograafide sari PREMIERE on võimalus lavastajadebüüdiks, mis pakub professionaalset platvormi enda kunstnikuvisiooni tutvustamisel esimeses tantsulavastuses.

2017 taotlusvoor lõppedes kuulutati PREMIERE`17 residentideks Sigrid Savi, Kadri Sirel, Keity Pook, Ruta Ronja Pakalne, Alina Belyagina. 2017 koreograafid on Sigirid Savi ja Keity Pook.

Uute koreograaf/lavastajate sari PREMIERE on tutvustanud kaheksa aasta jooksul 22 uut tantsukunstnikku läbi nende debüütlavastuste. Üheksas PREMIERE on avatud kandideerimiseks tantsukunstnikele ka väljaspool Eestit laienedes rahvusvahelise haardega programmiks.

Sarja raames saavad kuni viis vastuvõetud tantsukunstnikku kahenädalase residentuuri Sõltumatu Tantsu Laval ning nii võimaluse ennast ning oma loomingut meedias tutvustada. Residentuuri ettenäitamiste põhjal selgub septembris kaks koreograafi, kes saavad oma ideed edasi arendada tantsulavastuseks erinevates residentuurivormides nii Eestis (Pardimäel) kui väljaspool (Dansearena Nordis), et esietenduda 10. veebruaril 2017 Sõltumatu Tantsu Laval.

PREMIERE`17 koregraafid

Keity Pook «Sünaps»

Keity Pook «Sünaps»
Keity Pook «Sünaps» Foto: Kris Moor

Keity installatiivne lavastus on visuaalne, liikumise ja heli sümbioos. See on võimalus reisida sisemaailmas: vaatleja võib ennast kujutleda mikrotasandile, närvivõrgustiku maailma. Või hoopis kaugeneda kehast ja hõljuda megamaailmas.

Olen puudutus. Liigun elektrilise laengu abil mööda sinu sensoorseid närvikiude su seljaajju kiirusega 100 m/s. Liigun sünapsisse, kust kandub elektrokeemiliste signaalide kaudu informatsioon edasi järgmistesse neuronitesse. Seljaajust juhid sa mind neuronite abil oma ajju. Sinu ajus on vähemalt 10¹² neuronit ning üks neuron võib moodustada sadu kuni tuhandeid sünapse. See on astronoomiline arv – Linnuteel on 2 korda 10¹¹ tähte, seega on Linnutee päris väike võrreldes ajuga. Sul on hiigelaju. Sinu aju teeb järelduse ja otsustab, kas ta peaks seljaaju ja teisi motoorseid neuroneid pidi saatma signaali lihaseni nii, et Sa ennast liigutaksid. Valik on sinu.

Uusi närvirakke tekib ajus pidevalt, kuid osad neist känguvad, raku keha on küll veel elus, aga sünapsi enam ei toimu. Paraku on suurel osal närvirakkudest vaid kaks valikut: kas püsida elus või känguda ja surra.

Sigrid Savi «Imagine There´s A Fish»

Sigrid Savi «Imagine There´s A Fish»
Sigrid Savi «Imagine There´s A Fish» Foto: Kris Moor

On tuba, kala, iluakvaarium ja kõige selle keskel üks n00bistunud otsija. Samas.

Teadmatus toidab kujutlusvõimet ning võib-olla näeme kala seal, kus teda pole või vastupidi. Küll aga sööbivad vanad juustused tõed endiselt naha alla, muutes pehme ja vastuvõtliku koe üha jäigemaks ning siis sünnib ime – kristalliseerub inimkivim. Kuju võtab settinud mõttelademeist monument. Kuivand julk. See on tõeline sammas.

Lavastus on ekspeditsioon, mis veab end autopiloodil turvalisse tundmatusse.

Romantiseerivalt eneselt küsides: «What if the PACIFIC BLACKDRAGON never meets the BIG EYE TUNA?»

Etenduskava vaata siit, pilet osta siit!

Sarja PREMIERE`17 toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Põhjamaade Kultuurifond, Pardimäe Lokaal ja Dansearena Nord.

Varasem on PREMIERE püünele toonud Sylvia Kösteri, Joanna-Karoline Kalmu, Maarja Tõnissoni ja Arolin Raudva, Mari-Liis Eskussoni, Üüve-Lydia Toompere, Helena Krinali, Triin Martsi, Svetlana Grigorjeva, Christin Luntsi, Kristina-Maria Heinsalu, Kaisa Selde, Sandra Palmi, Siim Tõniste, Jaan Ulsti, Karl Saksa, Kati Juuriku ja Helena Piheli esimesed tantsulavastused.

PREMIERE koreograafid ja lavastused on kaasa rääkinud ka auhindande jagamisel nn Karl Saksa PREMIERE-sarjas etendunud «Tšuud» nimetati 2010. aastal Eesti teatri aastaauhindade parimaks tantsulavastuseks. Svetlana Grigorjeva märgiti Eesti Sõltumatu Tantsu auhinna aasta tulijaks 2011. aastal PREMIERE raames etendunud «sõp rus est» lavastusega. Mari-Liis Eskussoni PREMIERE lavastus «vägisi» tunnustati 2014. aastal Eesti teatri aastaauhindade tantsulavastuste auhinna nominendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles